Zaterdag 3 juni is een stralend zonnige dag en zo vertrekken we in onze open Pontiac Silverstreak  naar Museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

Er komen 20 equipes. De organisator van de rit, Jaap van Riesen verwelkomt ons en geeft uitleg over de lunchstop: er zijn 2 soorten routebeschrijvingen i.v.m. de parkeerplaatsen en deze worden willekeurig verdeeld over de deelnemers. En zo vertrekken we rond 11.15 uur. De smalle wegen door de voormalige koloniedorpen worden omzoomd door bomen, enige boerderijen en bloeiend fluitekruid.

In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch die de armoedige gezinnen na de Franse overheersing wilde helpen. Van den Bosch kocht in Drenthe woeste grond aan zodat de armen die konden ontginnen en een bestaan als boer konden opbouwen. Het dorp Boschoord, genoemd naar de oprichter, is een mislukt dorp. De grond was zo slecht, dat er vrijwel niets te telen viel.

De route leidt verder het Drentse land in, schapen in de weilanden en bermen met klaprozen, korenbloemen en margrietjes.

Na passeren van Diever komen we aan bij ons lunchadres in Dieverbrug. De auto’s zijn mooi verdeeld over de 2 parkeerplaatsen aan weerszijden van de Drentse Hoofdvaart.  Na de lunchstop wordt de route vervolgd. En zo rijden we door Leggeloo, Geeuwenbrug,  Dwingeloo, met haar kerk met bijzondere torenspits en het beeld van de Juffer van Batinghe, langs landgoed Oldengaarde, door de dorpen Ruinen, Uffelte, Havelte, Kallenkote en Wilhelminaoord terug naar Frederiksoord.

Er zijn nog enkele equipes, waaronder de uitzetters Jaap en Barbara van Riesen.  We drinken met elkaar nog gezellig een drankje en zeggen Barbara en Jaap heel hartelijk dank voor de organisatie van deze prachtige tocht.

 

Foto’s en tekst: Han en Els van der Horst

Zwolle