De HAV

Meest recente verslagen

Categorieën

Aankomende evenementen

De Historische Automobiel Vereniging Nederland (De HAV) is opgericht op 31 augustus 1964 te Rijswijk (ZH) en is op dit moment één van de grootste verenigingen die zich bezighoudt met het behoud van het mobiel erfgoed in Nederland.

Begin jaren zestig waren er slechts twee oldtimerverenigingen, de A-Ford Club en de Pionier Automobiel Club. Dat bood dus ruimte voor een nieuwe club en dat leidde in 1964 tot de oprichting van de Historische Automobiel Vereniging Nederland, kortweg HAV. 

Het bijzondere aan de HAV is dat niet alleen auto’s welkom zijn bij deze club, maar ook vrachtwagens, bussen, motoren, scooters, bromfietsen en tractoren.  Het belangrijkste doel van onze vereniging is het bevorderen, het in stand houden, het verzamelen en het restaureren van automobielen, vrachtwagens, motorvoertuigen en toebehoren die uit het oogpunt van historische zeldzaamheid van belang zijn te worden bewaard. De HAV kent op geen enkele wijze een commercieel oogmerk en wil met name ook een bijdrage leveren aan het plezier dat alle liefhebbers in Nederland hebben aan het rijden, restaureren en bezitten van een oldtimer.

De HAV telt zo’n 1.100 leden en die hebben gezamenlijk een indrukwekkende collectie rijdend cultureel erfgoed. We noteren 3800 personenauto’s, 347 vrachtwagens en bussen, 150 motoren/scooters, 30 bromfietsen/hulpmotoren, 5 tractoren en 12 diversen (brandspuit/aanhangwagen en dergelijke). Feitelijk dus zo’n beetje alles wat wielen heeft, oud is en de moeite van het bewaren waard. De Historische Automobiel Vereniging is vooral een club van liefhebbers. 

Zeven districten

Mede vanwege het hoge aantal leden, heeft de HAV het land verdeeld in zeven districten en er is een eigen vrachtwagengroep. Daardoor is er eigenlijk altijd wel ergens wat te doen, zoals een zogenaamde ‘koffieklets’ met een programma (denk aan een rit, een spreker of een bedrijfsbezoek). Soms is het ook gewoon een ongedwongen samenzijn en een goede mogelijkheid om met anderen een praatje te maken, bijvoorbeeld om te overleggen over een probleem met je oldtimer. Tweemaandelijks verschijnt HAV-VARIA, het clubblad van de vereniging waarin evenementen, ritverslagen en allerlei interessante artikelen te vinden zijn. Elk jaar organiseert de HAV altijd het jaarevenement, waaraan doorgaans zo’n 120 auto’s deelnemen.

De HAV is lid van de vriendenclub van de KNAC. De HAV is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nr. V 40408621. Alle leden van de HAV kunnen gebruik maken van de collectieve aansprakelijkheidsverzekering. De voorwaarden daarvan zijn op te vragen bij de secretaris van de HAV.

*** Al het beeldmateriaal op deze site mag zonder voorafgaande toestemming gebruikt worden door de HAV. Echter niet voor commerciële doeleinden. ***

 

 

 

 

 

 

Hieronder een persoonlijke impressie van het HAV Jaarevenement  door Harry Woker.

 

 

 

Sponsors van De HAV

klassiek & techniek Slide

Schotte BV Slide

erclassics Slide