De HAV 2019-10-04T18:53:13+01:00

De HAV

Meest recente verslagen

Categorieën

Toekomstige evenementen

za 23

Noord, oldtimerbeurs Eelde, 23 en 24 november 2019

23 november - 24 november
9761 TD Eelde
Nederland
vr 29

Noord, Koffieklets, 29 november 2019

29 november @ 19:30 - 22:00
Leek Groningen
Nederland

De Historische Automobiel Vereniging Nederland (De HAV) is opgericht op 31 augustus 1964 te Rijswijk (ZH) en is op dit moment één van de grootste verenigingen die zich bezighoudt met het behoud van het mobiel erfgoed in Nederland.

Het belangrijkste doel van onze vereniging is het bevorderen, het in stand houden, het verzamelen en het restaureren van automobielen, vrachtwagens, motorvoertuigen en toebehoren die uit het oogpunt van historische zeldzaamheid van belang zijn te worden bewaard. De HAV kent op geen enkele wijze een commercieel oogmerk en wil met name ook een bijdrage leveren aan het plezier dat alle liefhebbers in Nederland hebben aan het rijden, restaureren en bezitten van een oldtimer.

Op dit moment telt De HAV ruim 1100 leden en gezamenlijk zijn zij de eigenaar van: 3800 personenauto’s, 350 vrachtwagens en bussen, 147 motoren/scooters, 28 bromfietsen/hulpmotoren, 5 tractoren en 12 diversen (brandspuit/aanhangwagen e.d.)

De HAV is lid van de vriendenclub van de KNAC. De HAV is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nr. V 40408621. Alle leden van de HAV kunnen gebruik maken van de collectieve aansprakelijkheidsverzekering. De voorwaarden daarvan zijn op te vragen bij de secretaris van de HAV.

 

Invoering E10 Brandstof per 1 oktober 2019

Per 1 oktober vindt er een belangrijke wijziging plaats aan de pomp met gevolgen voor uw klassieker. 

Uit een groot deel van de euro 95 benzinepompen stroomt vanaf 1 oktober E10: benzine met 10 procent duurzame bio-ethanol. 

De meeste auto’s van na 2000 kunnen E10 zonder problemen verbranden, maar auto’s die ouder zijn dan een jaar of vijftien hebben er problemen mee. De ethanol toevoeging in E10 laat allerlei onderdelen van oudere auto’s vergaan en dat levert weer problemen op in de motor, het brandstofsysteem en de carburateur. Gevolg is dat de auto ermee stopt en dat alle leidingen vervangen moeten worden. 

Er is echter een oplossing voor het probleem: gewoon de premiumbrandstof van de leverancier tanken. Dat zijn de V-Powers, Excelliums en Ultimates bij de bekende merken brandstofverkopers. Die zijn helaas wel duurder. Een andere oplossing zou het toevoegen van een additief kunnen zijn, dat de verwoestende werking van de ethanol tegengaat. Omdat we daar zelf nog te weinig ervaring mee hebben, geven we u op voorhand daar nog geen positief advies over. Indien u loodvervangers gebruikt op dit moment, adviseren wij u die ook te blijven gebruiken.

De HAV adviseert onder geen beding E10 te tanken!

 

Een terugblik op het HAV Jaarevenement 2019 in Twente:

 

Sponsors van De HAV