19e Oldtimerdag Lexmond Zederikdag zaterdag 3 juni 2023.

Op zaterdag 3 juni 2023 werd in het kader van de zogenaamde Zederikdagen een Oldtimerrit georganiseerd.  Zederik is de naam van een voormalige gemeente in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De naam is tevens afgeleid van een oud kanaal door dit gebied. Sedert 1 januari 2019 behoort Lexmond met een aantal plaatsen in deze interessante omgeving tot de gemeente Vijfheerenlanden. De tocht bestond uit een route voor (oldtimer)automobielen, vrachtauto’s, tractoren, motorfietsen en brommertjes. Wij zagen veel mooie en interessante exemplaren, w.o. ook een aantal legervoertuigen.

Na de ontvangst met koffie in het monumentale kerkgebouw van de hervormde gemeente van Lexmond werd gestart vanuit het centrum van Lexmond voor een mooie rit door de Alblasserwaard en de Neder Betuwe over bochtige dijkweggetjes en langs interessante locaties zoals o.a. Fort Asperen, Landgoed Mariënwaard door de plaatsen Schoonrewoerd, langs de Linge, Beesd, Tricht naar Buren.

In Buren is sedert enige tijd het Visscher Classique Oldtimer Museum gevestigd, waar de lunch genuttigd kon worden. Hier staan ruim 150 auto’s van voornamelijk Franse makelij die gezamenlijk 100 jaar autogeschiedenis omvatten. De oorsprong van deze collectie is de passie van Henk Visscher voor old- en yountimers.

Het gelijknamige vestingstadje Buren is een stadje met een rijke geschiedenis Buren en heeft historische banden met het Huis van Oranje met veel bezienswaardigheden, gelegen in het schitterende Rivierengebied van de Betuwe.

Na de lunch en een eventueel bezoek aan het stadje Buren werd de rit voortgezet in westelijke richting over weer smalle pittoreske weggetjes door Zoelmond, Beusichem en verder langs de Lek langs o.a. Fort Everdingen naar Lexmond voor de afsluiting van de rit.

Na afloop lag er voor iedere deelnemer een mooie foto klaar. Ook werden er enkele prijzen uitgereikt.

Wij danken het enthousiaste organisatieteam voor de geslaagde dag.

Peter en Leonie Kuijvenhoven.