BEURS HARDENBERG

 

 

In november 2023 kregen we bericht, dat HAV Zwolle een uitnodiging had ontvangen om 16 en 17 maart 2024 een stand in te richten op de Hardenberger Landbouw Miniatuur Beurs en Harderberger Model & Oldtimer Tractoren & Vrachtwagens Spektakel, met de vraag of de leden een oldtimer wilden showen en of men de stand ook wilde bemensen. Aan beide vragen hebben wij, net als een aantal andere leden, gehoor gegeven.

 

En zo rijden we vanuit Zwolle, het is nog droog, vrijdagmorgen 15 maart 2024 naar de evenementenhal in Hardenberg: Han in de Pontiac Silver Streak (1940) en Els in de “gewone” auto.

In Hardenberg aangekomen zien we de camper van DC Joop Buursma, het tijdelijk “commandocentrum”. Het “commando-duo“ J(oop) en J(aap) is in de hal druk bezig.

Er staat al een aantal oldtimers en vooral dankzij het grote netwerk en de bemoeienis van ons HAV-lid Kees Zandbergen wordt hal 7 ter grootte van 3000m2 gevuld met een flink aantal vrachtwagens van diverse makelij. Han rijdt de Pontiac naar de aangewezen plek. In de hal zijn met lijnen de plekken aangegeven, vanuit een getekende plattegrond, gemaakt door Jaap van Riesen.

We verrichten nog wat kleine werkzaamheden, lunchen gezellig samen en zien dan op een oplegger de Dodge ziekenauto uit 1921, gerestaureerd door ons HAV-lid Hans Waldeck (hij heeft er een leuke presentatie over gegeven tijdens de koffieklets van 5 maart j.l.) binnen komen.

 

Zondagmorgen 17 maart vroeg in de gewone auto naar Hardenberg. Aangekomen op de beurs zien we de lege hallen van vrijdag gevuld met trekkers, stands met landbouwminiaturen en komen we stands tegen met kleding, gereedschap, allerlei lekkernijen, en paasversieringen. In de middelste hal zijn grote ruimtes gereserveerd voor het nabootsen van het dagelijkse leven met op afstand bedienbare mini voertuigen op het gebied van landbouw, grondverzet en vrachtauto’s, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Hal 7, waar de HAV stand zich bevindt, is nu ook volledig gevuld met oldtimers en vrachtwagens. De Dodge ziekenauto is geplaatst vóór één van de fotocollages, gemaakt door Jaap van Riesen, van de restauratie van de Dodge. De andere betreft de restauratie van de Rolls Royce van en door Piet de Goede samen met Rein Berger.

Na openingstijd worden de hallen al spoedig gevuld door veel bezoekers (waaronder ook andere HAV leden), met wie de HAV-standmedewerkers leuke gesprekken voeren.

Om 16 uur is de beurs ten einde en gaan de grote roldeuren open. Dan is het verbazingwekkend hoe snel zo’n grote hal weer leeg is! We ruimen met enkele HAV-standmedewerkers de boel op, waarna wij ook huiswaarts keren. En ondanks de regenvooruitzichten kunnen we, op een páár sputters bij Zwolle na, nog droog rijden.

 

Het was een succesvolle beurs én ….. ook een gezellig weekend!

 

Tekst en foto’s: Han en Els van der Horst