We konden op zondag 24 maart weer van start gaan. Op uitnodiging van Leo en Annelies Nootenboom waren we voor de startlocatie uitgenodigd bij het Piet Vink Wijkcentrum aan de Laan van Hoornwijk in de wijk Leidschenveen-Ypenburg van Den Haag.  Ypenburg is een Vinex wijk (Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra uit 1993) van Den Haag, ontwikkeld op de locatie waar zich sinds 1936 het Vliegveld Ypenburg bevond.

Nadat het vliegveld op 20 september 1992 was gesloten, werd vanaf 1997 op deze locatie een nieuwe Vinex-wijk ontwikkeld voor circa 30.000 bewoners. Het Piet Vink Wijkcentrum is een buurtcentrum, waar oudere bewoners uit deze wijk samen komen.

Piet Vink was een bevlogen wethouder en locoburgermeester van Den Haag. Zijn portefeuille omvatte jeugd, sport, recreatie en cultuur. Na de dood van Piet Vink in 2002 is het buurtcentrum met sporthal naar hem genoemd.

Leo en Annelies Nootenboom hadden het plan opgevat om de oudere bewoners uit de wijk en bezoekers van het buurtcentrum een gezellig uitje te bezorgen.

 

Na de ontvangst met koffie en wat lekkers vertrokken we voor een rit eerst door de wijk langs de voormalige verkeerstoren langs de Vliet, de drie molens van de molendriegang van Stompwijk en door buitenwijken van Zoetermeer naar Waddinxveen.

Helaas waren de weergoden ons niet bijster goed gezind. We troffen een bijzonder regenachtige dag. De omgeving van de rit was op zich wel mooi, maar de omstandigheden waren minder gunstig om mooie foto’s onderweg te maken helaas.

 

In Waddinxveen werden we ontvangen in een paar loodsen aan de Noordkade langs de Gouwe en verrast met een lunch verzorgd door Jan en Fina van der Lip met aanhang.

In deze loodsen staan veel oldtimers, klassieke auto’s, vrachtwagens, brandweervoertuigen w.o. een heuse vooroorlogse Ahrens Fox en een American La France ladderwagen en veel automobilia voorwerpen opgesteld. Ook een in Nederland zeer zeldzame vooroorlogse Amerikaanse Rickenbacker staat er opgesteld tussen leeftijdgenoten van andere Amerikaanse automerken. Verder een aantal VW bussen van het laatste productiejaar in Brazilië en Mack vrachtwagens. Dit is geen officieel automuseum en ook uitsluitend op afspraak in besloten groepen te bezoeken.

 

Na het bezoek aan Waddinxveen reden we via Hazerswoude, Zoetermeer en recreatiegebied Noord-Aa naar Leidschendam om tenslotte via Voorburg en Rijswijk weer in Ypenburg bij het Piet Vink buurtcentrum te geraken. Hier werd de dag afgesloten met een glaasje.

 

Ondanks het slechte weer kan de dag als bijzonder geslaagd beschouwd worden. De bewoners uit de wijk, die meereden, waren in ieder geval erg enthousiast.

We danken de families Nootenboom, van der Lip en de mensen van het buurtcentrum voor de organisatie van deze rit.

 

 

Peter en Leonie Kuijvenhoven.