Rit van HAV-West op zondag 24 september 2023, naar renbaan Duindigt in Wassenaar.

Op zondag 24 september 2023 was er een bijzondere rit binnen HAV-West georganiseerd. Arie van der Burg had hiervoor veel tijd en energie gestoken in de voorbereidingen en de organisatie hiervan als paardenman en -liefhebber en voormalig paardenhandelaar en zijn uitstekende contacten met de renbaan Duindigt in Wassenaar. 

Duindigt is een landgoed in Wassenaar, vlak bij Den Haag, met de Wassenaarse Golfbaan Groenendael en een renbaan voor draf- en rensport. Het landgoed ligt tussen Den Haag en Wassenaar, op Wassenaars grondgebied.

Jaarlijks wordt op deze renbaan een zogenaamde Derby der Lage Landen georganiseerd. Een derby is een wedstrijdren waarbij de beste Nederlands gefokte driejarige dravers om de hoogste eer strijden die er voor hun jaargang is te bereiken. In de Drafsport worden de wedstrijden gelopen met paarden die voor een licht karretje (sulky) met de pikeur zijn gespannen. De paarden mogen uitsluitend in draf lopen. Dit wordt door een jury in een naast rijdende bus scherp gecontroleerd.

Het paard dat voor de sulky loopt is meestal een speciaal voor dat doel gefokte en getrainde draver..

Het leek Arie van der Burg een goed idee om op deze dag één en ander te combineren om voorafgaand aan de belangrijkste ren de deelnemende pikeurs in een open oldtimer voor te stellen door de speaker aan het publiek en overige belangstellen door het rijden van een rondje over de renbaan.

Arie heeft echter heel wat moeite gehad om 14 oldtimercabrio’s te verzamelen. Het is echter gelukt.

We waren al eerder op initiatief van Arie op de renbaan op Duindigt op 23 juni 2013, waarbij we in volgorde van bouwjaar van de oldtimers over de renbaan reden.  

We verzamelden allereerst weer bij de familie van Velzen in Delfgauw, waar we gastvrij werden ontvangen met koffie.

We reden vervolgens een korte rit door het Wassenaarse met nog een ommetje via het Wassenaarse slag nabij het strand en de buitenwijken en villawijken van Wassenaar.

Na aankomst op de renbaan Duindigt werden de cabrio’s in bouwjaarvolgorde opgesteld, zodat de speaker een toelichting kon geven aan het publiek en de andere belangstellenden. Zij reageerden erg enthousiast.

De overige oldtimers konden op het terrein worden opgesteld om bewonderd te worden door het publiek. Hier kon ook promotie voor de HAV gemaakt worden. Kort voor de belangrijkste ren werden de cabrio’s en de pikeurs in “onze” cabrio’s door de speaker voorgesteld tijdens een rondje over de renbaan. De weersomstandigheden waren uitzonderlijk goed met veel zon.

Arie had speciaal geregeld, dat er bij hoge uitzondering foto’s genomen mochten worden vanaf de regietoren bovenop de tribune.

Al met al een geslaagde dag, niet in de laatste plaats door de voorbereidingen van Arie van de Burg.

We hebben tevens een goede indruk kunnen krijgen van de drafsport. Het was een leuke en boeiende dag.

Foto’s en tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven.