24 september 2023

 

De Toonrit is vandaag en op een afwijkende datum. De oktoberrit begint bij de nieuwe districts- coördinator Peter Visser. Vers, jonger bloed in de gelederen en misschien volgen er meer.

We verzamelen in Ursem en gaan met een 25 tal mensen aan de koffie/thee met appeltaart  en slagroom. Een aantal leden heeft de dagelijkse auto mee, soms omdat ze eerder weg moeten, soms door wat kleine mankementen aan de oldtimer, maar dat is allemaal geen probleem. Van Texel tot Woerdense Verlaat en daar tussen in, maar onze rit voert ons door Zandwerven, Opmeer, Aartswoud naar de Wieringermeer polder. Bij het ter perse gaan van de rit was de wegafzetting nog niet bekend, dus moest er op het laatste moment geïmproviseerd worden. Geen probleem. De omleiding was via Middenmeer – een stukje fietspad – naar Wieringerwerf alwaar het museum van de heer Piet Zeeman is. De hoofdzaak zijn de John Deere tractoren. Daar kreeg men heel vroeger, via importeur Geveke (Amsterdam), een dealerschap van. Anekdotes te over, waaronder een koop/verkoop van een tractor. En op z’n Westfries kwam er een boertje op klompen binnen die  zei “ deer weer moin peuk op leit, is moin trekker. Stuur maar een rekening”. Dan kon vroeger zo en kwam altijd goed.  John Deere tractoren zijn altijd groen met een gele touch. Maar er staan ook een paar helemaal gele tractoren. Dat zijn industriemodellen en die werden aan o.a. Waterschappen geleverd. De kleur viel op en de landbouwuitvoering is groen. De oudste tractor is uit 1928 en we zien vele soorten en maten staan en boven ons hoofd hangen.

Verder is de loods met allerhande andere attributen gevuld, die veelal betrekking hebben op de landbouw. Maar ook enkele auto’s, veel wandborden, boerenkarren, bollenmanden enz. Veel herkenning voor onze groep. Een enkeling zoekt ook even het zonnetje buiten op, want het is onverwacht mooi weer. Dit rit gaat via Medemblik weer naar Ursem waar een aantal leden een warme maaltijd gaat gebruiken. De rest is uitgewaaierd na een mooie dag.

 

Tekst en foto’s: Ank de Boer