Rit van HAV-West op zondag 13 augustus 2023, door het Groene Hart.

We verzamelden op zondag 13 augustus 2023 bij Jan en Fina van der Lip in Hazerswoude, waar we gastvrij werden ontvangen met koffie met petitfour. Het is de 10e keer dat zij dit organiseerden. We zagen bekende en nieuwe gezichten en auto’s, ook uit andere regio’s. Ook Bert Roubos en Louise Jansen waren aanwezig met de onlangs verworven Packard Twelve Touring Cabriolet Brunn van 1939, prijswinnaar van het Concours d ‘Élégance 2022. Destijds de duurste Packard ($8.355), in gelimiteerde aantallen gebouwd door Brunn in Buffalo.

We werden welkom geheten door Leo Koolhaas, die nog iets over de komende ritten vertelde, w.o. Overschie op 16 september. Arie van der Burg  gaf een toelichting omtrent een paardenevenement op Duindigt in Wassenaar op zondag 24 september onder voorbehoud. Het is de bedoeling om een defilé met de pikeurs te houden met 14 cabrio’s. Fina en Jan van der Lip gaven vervolgens een toelichting op de uitgereikte route.

We vertrokken onder gunstige weersomstandigheden met 36 auto’s voor een rit van een kleine 100 km. Naar een gedeelte van het Groene Hart wat niet zo voor de hand ligt in het dichtbevolkte Zuid-Holland over veelal smalle, maar pittoreske binnenweggetjes eerst langs Jeu de Boer naar Alphen aan de Rijn om daar over de nieuwe Maximabrug over de Oude Rijn naar Koudekerk aan de Rijn te rijden. Vanaf hier langs de Oude Rijn naar Leiderdorp over de A4 en o.a. langs het Alrijne Ziekenhuis naar Oud Ade en Rijpwetering. In Rijpwetering staat vlak voor de brug een standbeeld van Joop Zoetemelk, winnaar van de Tour de France in 1980. We vervolgden de route door dit waterrijke gebied met diverse meren en meertjes naar Nieuwe Wetering. Langs deze weg ligt het Joop Zoetemelkpad. In Nieuwe Wetering stuitten we op een voor het scheepvaartverkeer op de Ringvaart geopende brug. Aangezien de Ringvaart een belangrijke op een zonnige zondag druk bevaren route voor de pleziervaart vormt op de route tussen de Westeinder Plassen en de zuidelijker gelegen Plassen in dit waterrijke gebied was de brug geruime tijd open. De Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is de ruim 60 kilometer lange ringvaart die rondom de Haarlemmermeerpolder loopt. In 1839 is begonnen met graven door duizenden arbeidskrachten. De vaart is gegraven door het oude land, langs het toenmalige meer. De Ringvaart vormt de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Holland. We rijden langs de Ringvaart richting Westeinder Plassen en over de Leimuiderdijk om onder een hoogtebeperking van 1.90 m. door te rijden naar Bilderdam naar een tot onze verrassing kleinschalig Westlands filiaal voor de lunch en een sanitaire stop. We waren hier te gast bij de fam. Hogervorst. Ook bij de buren Fransen (snijhortensia’s) kon worden geparkeerd en gebruik gemaakt worden van het toilet.

Na de lunch vertrokken we voor het tweede gedeelte van de rit via Langeraar, Ter Aar, Papenveer, Nieuwveen, Korteraar, Aarlanderveen, Zwammerdam, Bodegraven via de buurtschap Tempel en Boskoop om terug te keren naar het startadres in Hazerswoude-Dorp van de familie van der Lip voor een afsluitende drankje en een Chinees buffet.

We kunnen terugkijken op een bijzonder mooie en geslaagde rit door het  mooie Groene Hart. Het was wederom een bijzondere dag. Hartelijk dank aan Jan en Fina voor de mooie rit en de gastvrijheid, het was een leuke en boeiende dag.

We hebben genoten van de afwisselende rit met mooie uitzichten tussen de plassen en nabij een aantal grotere plaatsen. Geweldig, dat Jan en Fina van der Lip wederom een dergelijke rit hebben kunnen voorbereiden en een lunchlocatie hebben kunnen vinden.

De routebeschrijving was duidelijk en goed omschreven met genummerde regels en grote leesbare tekst en vermelding van de plaatsnamen.   

Foto’s en tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven.