Oldtimerrit HAV-West zondag 11 juni 2023.

Op zondag 11 juni 2023 was een Oldtimerrit tour binnen HAV-West verreden. Deze rit was vanuit Papekop georganiseerd door André en Marjan Bos. De ontvangst was in de Dijketelg in Papekop in de Lopikerwaard, een bekend etablissement. Ook Hendrik Jan Bakker, de Hoffotograaf van de HAV, was vanuit Vaassen afgereisd naar Papekop om een aantal mooie oldtimers vast te leggen.

Na het vertrek reden we al snel met 25 auto’s en 53 personen voor een rit van ca. 100 km. door het open gebied van de Lopikerwaard op het grensgebied van de provincies Utrecht en Zuid-Holland.  Het was de bedoeling om in Goejanverwelle rechtdoor over de schutsluis tussen de Hollandsche IJssel en de Dubbele Wiericke over het smalle pittoreske weggetje langs de Hollandsche IJssel naar Oudewater te rijden. Echter bleek een Oldtimervereniging met veel deelnemers uit Aalsmeer op dezelfde dag dit smalle weggetje in tegengestelde richting reeds te hebben “uitverkoren”. Om steeds te moeten uitwijken op deze smalle weg voor tegenliggers leek niet erg handig en verstandig, zodat de organisatie na ampel overleg besloot om een kleine omweg in te lassen. Zij zijn zelf woonachtig in Hekendorp. Het gevolg was echter wel dat wij omhoog en scherp rechts moesten rijden. Het lukte niet iedereen om dit zonder te steken uit te voeren tot (leed)vermaak van de mensen op het terras van de nabijgelegen uitspanning Goejanverwelle.

Het lukte de Volvo overigens wel om dit zonder te steken uit te voeren.     

De Goejanverwellesluis is een schutsluis met puntdeuren tussen de Hollandsche IJssel en de Dubbele Wiericke bij de buurtschap Goejanverwelle, dat tegen Hekendorp in de gemeente Oudewater aan ligt, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

De Goejanverwellesluis staat bekend om de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van  stadhouder Willem V op 28 juni 1787. Dit gebeurde op het hoogtepunt van de strijd tussen de Patriotten en Orangisten. Zij was op die dag op weg naar Den Haag om de Staten van Holland te bewegen haar verdreven echtgenoot naar Den Haag terug te laten keren. Om dit te voorkomen hielden Patriotten uit Gouda haar tegen. De aanhouding was de directe aanleiding voor haar broer, Frederik Willem II van Pruisen om de republiek binnen te vallen en dit leidde weer tot de val van de Patriotten. De aanhouding vond overigens niet plaats in Goejanverwellesluis maar bij Bonrepas aan het riviertje de Vlist, aan de weg van Schoonhoven naar Haastrecht.

Na dit intermezzo werd de route vervolgd naar Oudewater  langs de Hollandsche IJssel en via Snelrewaard, Montfoort, Mastwijk over de A12 naar Harmelen en vervolgens langs de Leidsche Rijn en de Oude Rijn naar de Woerdense Verlaat (sluis). Daarna langs de Kromme Mijdrecht. Dit is tevens de provinciegrens van  Utrecht en Zuid-Holland.  De Kromme Mijdrecht vloeit nabij Amstelhoek in de Amstel. Dit is weer de provinciegrens van  Noord-Holland en Zuid-Holland.  We steken de Amstel over de Koningin Maximalaan naar de andere oever naar het Drechtfort voor de lunch .

Het Drechtfort is een van de één van de fortificaties van de Stelling van Amsterdam. Dit  was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van de stad Amsterdam. Deze Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920.

Op 26 september 1995 werd de Stelling van Amsterdam samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij UNESCO aangemeld voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst waar zij in haar geheel op werd geplaatst in 1996. In 2021 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan het reeds bestaande werelderfgoed. Beide componenten staan sindsdien op de lijst onder de naam Nederlandse waterverdedigingslinie.

Na de lunch in dit iconische fort ging de tocht langs de Amstel via de plaatsen De Hoef en Noorden en weer langs de Kromme Mijdrecht en langs de Nieuwkoopse Plassen weer via Woerdense Verlaat, Zegveld en Woerden verder langs de Oude Rijn over de provinciegrens naar Nieuwerbrug aan den Rijn. In deze plaats over de oude bezienswaardige Tolbrug (1651-1990, tol €0,50) over de oude Rijn richting Driebruggen. In deze plaats weer over een ophaalbrug over de dubbele Wiericke naar Waarder en de eindlocatie De Dijketelg in Papekop voor een afsluitend hapje en drankje.   

De routebeschrijving was met zorg voorbereid en duidelijk en volledig beschreven. Met genummerde regels en plaatsnaamborden en straatnamen. Waarvoor complimenten!

Al met al een hele mooie en afwisselende rit, waar we met veel genoegen op terugkijken.

Tekst en foto’s: Peter Kuijvenhoven