Bollenrit HAV-West zondag 21 april 2024 door de Bollenstreek van Zuid-Holland.

De mooiste file van Nederland op de boulevard Noordwijk.

 

Op zondag 21 april 2024 werd weer de inmiddels traditionele Bollenrit binnen HAV-West, samen met de A-Ford Club, verreden. De rit werd wederom georganiseerd door het enthousiaste echtpaar Rob en Truus Warmerdam, zelf in het trotse bezit van een schitterende A-Ford Roadster uit 1930. Helaas liet deze het wegens technische startproblemen het afweten. Na de gastvrije ontvangst bij het transportbedrijf van Dooren in Hillegom startten wij voorafgegaan door de T-Fords en de A-Fords van de A-Ford Club met ruim 49 deelnemers van zowel de A-Ford club als de HAV voor een tocht van ca. 60 km. door de bollenstreek. Er waren drie afmeldingen. De oudste deelnemende auto was een T-Ford uit 1904, dus nu 120 jaar oud. Verder een T-Ford uit 1910. Onder de deelnemers van de HAV waren ook deelnemers uit andere regio’s met diverse modellen van diverse autofabrikanten en van diverse bouwjaren. Het was ’s morgens bewolkt met in de middag een lichte regenbui.

Vanaf het ruime parkeerterrein van het transportbedrijf van Dooren startten we voor de rit door de Bollenstreek voorafgegaan door Rob Warmerdam in een Opel GT Roadster.   

Het tegenverkeer en de geringe breedte alsmede een flinke hoeveelheid paaltjes in de berm van de 2e Loosterweg zorgden voor enige vertraging. Vervolgens langs het stationnetje van Hillegom en door de plaats De Zilk langs mooie bollenvelden. Vanaf De Zilk rijden we naast de N206 en langs diverse bollenvelden langs het Oosterduinse Meer naar Lisse. Hier staat midden op de rotonde als eerbetoon aan de bollentelers een man met mand. Verder gaat de rit voor de afwisseling door het duingebied tussen Noordwijkerhout en Noordwijk. We bereikten de Boulevard van Noordwijk aan Zee voor een welkome koffiestop. Hier  werden we ontvangen met een fraaie bos tulpen, en een uitleg voor het publiek van de deelnemende auto’s door de aanwezige ladyspeaker. De deelnemers kregen bij drie verschillende restaurants aan de boulevard koffie met appeltaart. Er stond een aantal  praalwagens en opgetuigde personenauto’s uit Noordwijk opgesteld. Deze voertuigen hadden daags tevoren deelgenomen aan het jaarlijkse bloemencorso door de bollenstreek naar Haarlem. Tijdens de koffiestop kon het publiek op de boulevard genieten van de zon en de exclusief op de boulevard opgestelde oldtimers en praalwagens. Dit alles als onderdeel van de mooiste file van Nederland. Dit is alweer de 27e editie van dit evenement in Noordwijk tijdens het weekend van het bollenstreekbloemencorso. Er is gedurende het gehele weekend een uitgebreid programma rond de boulevard met een taptoe en de ontvangst van diverse autoclubs, zoals de Studebakers, de Citroëns DS cabriolet, de Fiat Barchetta Club en de HAV met de A-Ford club: Kortom: Een indrukwekkende collectie rijdend cultureel erfgoed. Zie ook: https://bollenstreek.nl/uitagenda/de-mooiste-file-van-nederland

Na de koffiestop werd de rit nog vervolgd over de Kon. Astrid Boulevard en door de villawijk van Noordwijk aan Zee en door de duinen en het bosrijke gebied tussen Noordwijk en Noordwijkerhout en een ander gedeelte van de bollenstreek. Ook dit jaar werden we weer getroffen door de prachtige kleurenrijkdom en de geur van de bollenvelden. Op de rotonde Schulpweg-Gooweg staat een sculptuur van de bollenplanter van het kunstenaarsechtpaar Frans en Truus van de Veld. Dit beeld werd in 1998 door de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur ter ere van het honderdjarig bestaan van de vereniging aan de gemeenschap van Noordwijkerhout geschonken.

Dit beeld vormt tezamen met het beeld van de bollenzifter aan de andere zijde van de gemeente waar we eerder langs reden een twee-eenheid van hetzelfde kunstenaarsechtpaar en symboliseert aan beide zijden van de gemeente de belangstelling voor kunst gebaseerd op de bollencultuur waar de omgeving om bekend staat.

Rob en Truus hadden nog een extra stop gepland om de bijzondere collectie van Nico Meeuwenoord van met name Chevrolet automobielen en vrachtwagens en andere automobilia voorwerpen aan de Leidsevaart langs de Trekvaart Haarlem-Leiden te aanschouwen. We konden met alle deelnemende oldtimers in een grote kring parkeren op het gigagrote weiland achter zijn huis en loodsen. De collectie is zorgvuldig opgebouwd en verzameld in meer dan 65 jaar. Eén van de meest bijzondere exemplaren is wel de Buick Roadmaster uit 1956, die eerst als directievoertuig voor Philips had gefunctioneerd en daarna is omgebouwd tot ambulance voor de Bollenstreek.  

Na dit verrassende bezoek werd nog koers gezet naar het centrum van Hillegom. Rob Warmerdam komt uit een juweliersfamilie. In 1963 werd een carillon aan de gevel van de nieuwe juwelierszaak in de Hoofdstraat in Hillegom in gebruik genomen. Het pand is verkocht. Er waren geen winkeliers te vinden die het carillon aan de gevel wilden vanwege het harde geluid. De familie Warmerdam wilde desondanks toch wel dit stuk cultureel erfgoed overdragen aan de gemeenschap in Hillegom. Uiteindelijk is in overleg met de gemeente een plaats in het Hofpark gevonden waar we langs rijden. Na restauratie en uitbreiding tot 12 klokken door de firma Eijsbouts in Asten is het carillon op 1 april 2023 in gebruik genomen en overgedragen. Op de diverse klokken zijn de namen van de leden van de juweliersfamilie Warmerdam gegraveerd.

Helaas betrok de lucht ’s middags en moesten de open auto’s hun cabrio-dak sluiten.

De rit werd afgesloten in het dorpshuis “De Oase” van Zwaanshoek. Rob en Truus Warmerdam werken al gedurende vele jaren samen met het team van “De Oase” Wij danken Rob en Truus Warmerdam voor de uitstekende organisatie en wij danken verder de sponsors, de families van Dooren en het dorpshuis “De Oase” wederom voor de ontvangst en de fijne en mooie dag, zodat wij ook dit jaar weer van de schitterende bollenvelden konden genieten.

 Foto’s en tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven