HAV District Oost Stamppotrit 

 

Tekst en foto’s:: Han en Els van der Horst

 

Enthousiast gemaakt door Liesbeth en Adriaan Baas (mede organisatoren van deze rit, naast Wouter Smit en Nick Gierveld ) tijdens het Bokbier festival in Zwolle, hebben we ons opgegeven voor de stamppotrit in district Oost, een ander district dan de onze (district Zwolle). En ……. Zoals men zegt “verandering van spijs doet eten …….” en met dat eten kwam het ’s middags helemaal goed, zo bleek😊

De start is zondag 22 oktober bij Erve Vechtdal – Koe Safari in Ommen, bekend door een artikeltje in Libelle en natuurlijk het TV programma “Denkend aan Holland” van André van Duin en Jannie van der Heyden. We worden ontvangen met koffie met een Vechtzompje. Na welkomstwoord van DC Oost Leida Bruins krijgen we nog een informatief praatje van eigenaresse Simone Koggel over de Brandrode runderen www.koesafari.nl.

Tegen 11.30 uur is het vertrek met een 30-tal wagens onder meer uit de districten Zwolle en Noord. Rijdend door bossen zien we “symbolen van de herfst” als paddenstoelen en pompoenen. Na akkervelden komen we in Boswachterij Staphorst met de prachtige vijver en uitgebloeide heidevelden en wederom …. paddenstoelen. We passeren het “Flakstop” monument ter herinnering aan 5 omgekomen geallieerde piloten op 6 maart 1944.

In Staphorst zien we de boerderijen in hun typische kleurstelling van blauw/groen; er vallen ondertussen enkele spettertjes, wat later uitmondt in een klein regenbuitje.

Langs de Dedemsvaart rijdend komen we uit bij wegrestaurant “De Lichtmis”, waarbij gelegenheid is om wat te nuttigen voor degene die dat wil.

Na deze stop voert de route ons vervolgens terug langs de Dedemsvaart naar Hasselt, waarna we uitkomen bij gemaal Streukelerzijl (1925) en gemaal Galgenrak (1978). De gemalen zorgen ervoor dat het water uit het binnenland (Haerst-Genne en het stroomgebied rond de Dedemsvaart) afgevoerd kan worden via het Zwarte Water richting het IJsselmeer.

We zijn nu op bekend gebied: de Doornweg waar ook huize Arnichem staat; het huis werd in de vorige eeuw gebruikt als vakantie oord voor de fraters en paters Dominicanen, klooster en kerk staan in Zwolle; dan richting de Agnietenbergweg – de “Goudkust van Zwolle” – en wijk de Aalanden (langs de Wijde Aa) in Zwolle Noord. Zelf wonen we in Zwolle Zuid 😊.

Over de drukke Ceintuurbaan met het Isala ziekenhuis naar een ander mooi buitengebied van Zwolle: Herfte. Via Emmen en Hoonhorst met haar achtkante stellingkorenmolen Fakkert rijden we in een prachtig natuurgebied langs Havezate Den Berg door Dalfsen naar ons eindpunt in Oudleusen: Eetcafé en zalencentrum Mansier

We kunnen een drankje drinken, gezellig met elkaar kletsen en om 16.30 uur wordt het stamppotbuffet van boerenkool, zuurkool en hutspot met (slagers)rookworst, speklapjes en huisgemaakte gehaktballetjes geopend. Het smaakt ons allemaal opperbest en de goedgevulde bordjes zijn dan ook weer gauw leeg …… de inhoud is in goedgevulde maagjes 😊.

Tussen 17.30 en 18.00 uur wordt er afscheid genomen van iedereen en worden de bovengenoemde organisatoren allerhartelijkst bedankt voor deze rit, waarbij wij onze bewondering uitspreken voor het vinden van de voor buitenstaanders doorgaans wat onbekendere mooie (maar voor ons welleswaar bekende) weggetjes in het buitengebied rond Zwolle.