HAV jaarevenement 2024, District Oost, 24 t/m 26 mei 2024
In januari konden we ons inschrijven voor het HAV jaarevenement van 2024 op 24 t/m 26 mei, ditmaal in het district Oost, met als verblijflocatie Fletcher Hotel “Sallandse Heuvelrug” te Rijssen.
Na inschrijving werden we begin maart gebeld door Leida Bruins, de districtscoördinator van district Oost met het verzoek of wij het verslag zouden willen schrijven. Nou dat wilden we wel…… en daarmee werden we tot “officiële verslaggevers” benoemd van het HAV jaarevenement.
En zo gaan wij vrijdagmiddag 24 mei op weg, met de gedachte via Heino en Raalte over de N35 vanaf Zwolle richting Fletcher Hotel “Sallandse Heuvelrug” in Rijssen te rijden. Echter bij vertrek blijkt er file te zijn ontstaan op de geplande route en wijzigen we die route richting Wijhe, alwaar een hevige plensbui ons noodzaakt een kwartier te wachten tot deze over getrokken is. We vervolgen de weg via Broekland, Heeten en Nieuw Heeten om langs Holten rond 15.15 uur bij ons hotel in Rijssen te arriveren. Hier treffen we al een behoorlijk aantal auto’s op de parkeerplaats aan.
Het ontvangstcomité zit klaar, verwelkomt ons hartelijk en reikt ons het presentje én een tasje met o.a. het programmaboek aan. In het programmaboek staat zoals gebruikelijk een deelnemerslijst en tot onze grote vreugde zien we dat er zo ‘n 90 autodeelnemers vermeld staan. Naast Hotel “Sallandse Heuvelrug” zijn ook deelnemers ondergebracht in Fletcher Hotel Hellendoorn. Men ontbijt daar, maar in Rijssen is het samen dineren, net zo gezellig! Daarnaast verblijven enige deelnemers met eigen logeerplek op camperplek “Midas”.
We kunnen koffie en thee krijgen met enkele zoete lekkernijen en van lieverlee druppelen er steeds meer deelnemers binnen. We spreken weer vele bekenden en maken uiteraard ook foto’s.
Voor de avond staat er een warm en koud diner buffet gepland met vooraf een geserveerd spinaziesoepje. Leida Bruins heet de aanwezigen van harte welkom en wenst ze een fijn en hopelijk niet te nat weekend toe. Daarna neemt HAV-voorzitter Wouter Smit nog even het woord.
De aanwezige HAV leden kunnen per tafel naar het buffet en er wordt goed gegeten. De schalen worden ook steeds bijgevuld.
Na het ijsbuffet worden er oude opnames vertoond van ritten en wat men tijdens die ritten zoal deed…..Dan wordt het toch zachtjes aan tijd om de kamer op te zoeken om de zaterdagmorgen weer “fris en fruitig” aan het ontbijtbuffet te verschijnen.
Het was erg leuk om zo ‘s middags en tijdens de avond al weer veel bekenden te zien en te spreken.
Zaterdagochtend 25 mei is het droog …. dus dat is in ieder geval al weer meegenomen gezien de “natte” weersvoorspellingen. Tijdens en na ons uitgebreid en zeer goed verzorgd ontbijtbuffet komen nog enkele nieuwkomers zich al aanmelden, waarna er even over 09.30 uur door Leida Bruins een korte briefing wordt gedaan en Wouter Smit daarna een bloemetje uitdeelt aan de organisatie, te weten: Leida Bruins (DC Oost), Piet Zeilstra (financiën), Nick Gierveld (routeboek) en Frederique Ludwig (salesmanager/contactpersoon hotel).
Daarna kan er worden gestart voor wie er klaar voor is …………..
Er zijn een paar HAV leden in speciale kleding: Gert en Thea Holmersma, Erik, Brenda, Jelle en Mees Alblas, Han en Els van der Horst.
Na vertrek komen we al spoedig langs de camperplek “Midas” waar, zoals gezegd, enkele van onze leden overnachten. De rit voert ons via een prachtige route door het Sallandse land richting Holten en dan over de Holterberg met bossen, hei, vingerhoedskruid en bloeiende rododendrons. Zo af en toe stoppen we voor een foto. Zelfs de zon doet een poging zich van zijn spreekwoordelijke “zonnige kant” te laten zien. Even voor Nijverdal stoppen we bij een voormalige lanceerplaats van V1 raketten welke van 16-12-1944 t/m 27-03-1945 gebruikt werd voor het afvuren van zo’n 400 stuks V1 ’s richting Antwerpen.
Via Nijverdal vervolgen we de weg waarna in Hellendoorn gelegenheid is een koffiestop in te lassen bij “Tante Stoof” buiten op het terras in de zon. We rijden verder naar de Blikweg, welke onderdeel uit maakt van de, zeker voor motorfanaten, welbekende Luttenbergring. Heel grappig: de Blikweg kent nu een bord: verboden voor motoren!
De route wordt vervolgd over de Hellendoornseweg, een klinkerweg …. U begrijpt hoe dat rijdt na asfaltwegen …. 😊 Verder gaat het richting Raalte, waar de lunchstop is bij “Bij Lampe”, een evenementenlocatie, en waar de rode loper al voor de HAV is uitgerold 😉.
Na de lunch voert de tocht ons naar het “Amerikaans Motorfiets Museum, opgericht door Max Middelbosch. Nadat de verzameling tentoongesteld werd in “de Drakentoren” in Zwolle moest de familie Middelbosch een andere locatie zoeken vanwege woningbouwplannen en kwam uit in Raalte.
De collectie bestaat in totaal uit ongeveer 150 Amerikaanse motorfietsen, van begin 1900 tot eind jaren ’80. De motorfiets, die nog steeds geproduceerd wordt en waarvan er het meest geproduceerd zijn, is de Harley-Davidson. Deze motorfiets is dan ook het best vertegenwoordigd in de collectie. Daarnaast zijn o.a. ook exemplaren van de merken Indian, Ace, Henderson, Thor, Excelsior, Mabeco, Rikuo en Super X te zien. Het was mooi om dit allemaal te aanschouwen.
Wat heel leuk was: wie wilde kon een voor dat doel klaar staande Harley-Davidson “berijden” en een foto maken ….. en inderdaad …. een aantal mensen deed dat ook.
De tocht gaat verder; eerst nog een tankstop voor de familie Alblas, met wie we deze route, elk in eigen auto, samen rijden. Dan voert de weg ons door Holten, waar we een klein buitje krijgen, naar Rijssen. Het is mogelijk, zo luidt een extra toevoeging in het programma, om de “Cars@coffee klassiekers” te bekijken, maar we missen een aanwijzing …… vriendelijke Rijssenaren wijzen ons op een korte directe route en zo komen we bij de plek uit. Maar het parkeren van de oldtimers dient vanwege de kleine plek zo te gebeuren dat men min of meer “klem” komt te staan. Dat vinden we met ons zessen geen prettig idee en besluiten door te rijden naar het hotel, waar we vrij veel HAV deelnemers zien, die naar we aannemen, ook niet naar de “Cars@coffee klassiekers” zijn gegaan. In het hotel nemen we een drankje en kletsen nog even na over deze prachtige rit, uitgezet door Johan Morsink en Henk Vogelzang.
Er komt ook pech voor: één van de pechgevallen is de familie Doornekamp met hun Mercedes-Benz 170S uit 1952. Zij rijden de tocht mee in de Ford Crestline Sunliner van Janny Slok en haar zus Berty Gerrits. Gerard gaat vervolgens sleutelen ….. en de oorzaak blijkt een defecte thermostaat te zijn.
Een ander pechgeval is de Mercedes-Benz 280SL van de Pieter en Ank Nagel: brandstofleiding, de ANWB kwam ervoor, maar was niet in staat het mankement op te lossen.
Ook voor deze avond staat een warm en koud buffet gepland nu met een vooraf geserveerd kerriesoepje. Maar eerst geeft DC Leida Bruins een korte samenvatting van de dag. Dan kan er weer per tafel naar het buffet gegaan worden en alle aanwezigen kunnen zich tegoed doen aan de heerlijke gerechten. Ook het dessertbuffet wordt alle eer aan gedaan.
Tijdens het diner is er live muziek van zanger toetsenist Willie ’s Entertainment uit Enschede.
Na een goede nachtrust en wederom een heerlijk uitgebreid ontbijt komt iedereen zondag 26 mei bijeen in de zaal voor de briefing van DC Leida Bruins. Ook de wisselbeker wordt uitgereikt: er wordt verhaald hoe de wisselbeker van beker voor de deelnemer met de verste afstand tot een beker voor wisselende zaken is geworden; voorzitter Wouter Smit reikt de beker nu als “Pechbeker” uit aan Pieter en Ank Nagel.
Vervolgens starten we wederom met ons zessen, familie Alblas en wij tweeën, rond 10.00 u onder prima weerscondities met deze zondagsrit, uitgezet door André den Drijver en Wim Dommerholt. De tocht voert ons door het bos langs de radio-en televisietoren van Markelo; deze toren is het hoogste gebouw van Overijssel en is als straalverbindingstoren met zendmast geopend in januari 1959. En verder gaat het door de Achterhoek. We passeren Huis Verwolde en maken een stop om het kasteel en de tuinen te bewonderen. De geschiedenis van het huis gaat terug tot in de Middeleeuwen. Het huidige huis is in 1776 gebouwd in de toen voor Gelderland geheel nieuwe neoclassicistische stijl. Zes generaties van de familie Van der Borch hebben het huis tot 1977 bewoond. Als we door de oprijlaan naar de weg terug rijden en een stop maken om een foto van een huis met luiken in kleuren van het Huis te maken bewonderen twee 1pk’s een vervoermiddel met ca. 122 pk.
In het centrum van Laren zien we een standbeeld van de acteur en tv-persoonlijkheid Albert Mol, die jarenlang in Laren heeft gewoond en daar ook is overleden (2004).
Na Laren rijden we door Almen en Vorden; we gunnen ons geen tijd voor de koffie, maar maken een stop voor kasteel Vorden. Het kasteel, een waterburcht, werd voor het eerst vermeld in 1315. Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda en van 1771 tot 1974 in de familie Van der Borch. Het kasteel is te bezichtigen, maar daar is helaas te weinig tijd voor; maar de buitenkant bewonderen is ook heel fijn. Ook zien we bij het kasteel de “Lodewijkslinde” staan, waaronder de Franse koning Lodewijk XIV in 1672 gerust zou hebben.
Teruglopend van het kasteel naar de auto zien we de “Reuzeneik” van Vorden: de eik heeft een enorme kroon met een breedte van 39 meter en een stamomvang van 7.33 meter. De boom zou ongeveer 250 jaar zijn.
De route voert ons vervolgens langs Buitenplaats De Wildenborch en ook daar stoppen we natuurlijk.
De Wildenborch, waarvan de oudste vermelding dateert uit het jaar 1371, maakt deel uit van de “acht kastelen” in Vorden. De buitenplaats, in vroeger tijden bewoond door de dichter A.C.W. Staring, bestaat uit een grotendeels 18e eeuws woonhuis met ronde kasteeltoren en zijvleugels, een bouwhuis met koetshuis eraan vast, 38 hectare deels aangelegde tuin en deels weilanden en parkbos. Het Huis wordt privé bewoond en is derhalve niet te bezichtigen.
We naderen het einde van de route: de tocht voert ons over de Berkel door Markelo en Rijssen, waar verkeersregelaars ons laten stoppen voor een wielerwedstrijd. Dit duurt niet lang, en we vervolgen onze weg naar het hotel, waar we rond 13.15 uur aankomen voor de lunch met aanvangstijd 13.00 uur. Zoals we al vermoeden zijn we écht de laatsten 😊, de lunch is al in volle gang. Ook de uitreiking van de startvlag aan de organisatie van het volgende jaarevenement (23-24-25 mei 2025 in district Zuid (Brabant en Limburg)) heeft al plaats gevonden. Gelukkig was onze collega-fotograaf wél aanwezig 😊.
Wij hebben alle 6 genoten van deze prachtige route, met de door ons gekozen stops. De bediening serveert ons nog apart een tomatensoepje en dan kunnen we deelnemen aan het lunchbuffet.
We nemen daarna afscheid van de organisatie en danken hun hartelijk voor al hun werk en enorme inzet voor deze 59e keer in het jaar waarin de HAV zijn 60 jarige jubileum viert.
En zo aanvaarden wij rond 14.35 uur de terugreis.
We kijken terug op een zeer geslaagd HAV Jaarevenement: weer gezellig bij kunnen praten met de altijd vele bekenden, mooie routes, goed hotel, goede organisatie én …. het mooie weer, ondanks alle “natte” weersvoorspellingen.
Tot volgend jaar in district Zuid, en we wensen DC Rijk en zijn vrouw Wil ter Beek veel succes met de organisatie komend jaar.
Tekst: Han en Els van der Horst
Foto’s: Han en Els van der Horst, Peter van Kuijvenhoven