Rit naar Woudagemaal te Lemmer

Voor de rit naar het Woudagemaal te Lemmer, georganiseerd door de heren Rein Berger en Piet de Goede, dienen we ons vanaf 9.30 uur te verzamelen bij pannenkoekrestaurant “Sportlust” aan de Meppelerweg 89 te Steenwijk. Het totaal aantal auto’s waarmee we de rit rijden loopt uiteindelijk op naar zo’n 12 stuks.

Na het welkomstwoord van Piet vertrekken we voor een rit van 2x 45 km naar Lemmer.

We gaan eerst door Zuidveen naar Steenwijkerwold en Basse waar jaarlijks een oldtimer motorevenement plaatsvindt getuige de startplaatsen op de weg. Dan langs het Kanaal Steenwijk Ossenzijl  naar en dóór Ossenzijl om via de Lindedijk in Slijkenburg, waar een hoogwaterkanon staat, in Schoterzijl terecht te komen. We naderen Lemmer en rijden naar het Ir. D.F. Woudagemaal, waar we de auto’s op een speciaal gereserveerde plek kunnen parkeren. Er is voor koffie, thee met een krentenbol gezorgd én we kunnen onze meegebrachte lunch nuttigen.

Rond 12.45 uur krijgen wij uitleg en eerst de mogelijkheid de expositieruimte met tevens een film te bekijken, waarna clublid Hans van Bruggen, die hier vrijwilliger is, ons meeneemt naar buiten en later het ketelhuis en machineruimte laat zien en daarbij bovendien een goed en begrijpelijk verhaal houdt over de geschiedenis en de techniek.

Het gemaal is in 1947 vernoemd naar ir. D.F. Wouda, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Hij ontwierp het in 1917-1918 gebouwde pand in een traditionele stijl met invloeden van het rationalisme.

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Na deze indrukwekkende tour starten we rond 14.40 uur onze motoren voor de 2e 45 km terug naar Steenwijk. Eerst weer via de rondweg om vervolgens richting Rutten het Kuinderbos in te rijden.

Na enige kilometers komen we langs het nagebouwde haventje van Kuinre en stoppen even voor een foto. We rijden Kuinre door, de dijk op naar Blankenham, waar net als in Slijkenburg en Blokzijl, een kanon staat om mensen te waarschuwen voor hoog water. We naderen Blokzijl, waar wij via de polder over Vollenhove en Zwartsluis naar huis rijden i.v.m. eerder gemaakte afspraken, maar waar het merendeel van de groep weer terug rijdt naar Baarlo om zich via het gehucht Nederland, Scheerwolde en Wetering weer naar het startpunt in Steenwijk te begeven.

Het was een prachtige rit onder geweldige weersomstandigheden met bezoek aan een indrukwekkend gebouw! Hartelijk dank aan genoemde heren voor hun inzet!

Wij en naar we aannemen velen met ons, hebben genoten.

Tekst en foto’s: Han en Els van der Horst

Zwolle