Dit is een bijdrage van Herma Doornekamp

Zwolle, Monumentenrit, 8 september 2018

Verslag Monumentenrit 8 september 2018, district Zwolle

Op zaterdag 8 september vertrekken we even over half negen richting het Oude Station te Dalfsen, waar om 09.00 uur de samenkomst is voor de Monumentenrit. Met ongeveer 9 auto’s van  leden uit district Zwolle, Gelre en Oost,  vertrekken we richting Vilsteren voor een eerste stop bij Kasteel Rechteren.

Kasteel Rechteren is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de Middeleeuwen, dat bewaard is gebleven. Hier kunnen we op het terrein het koetshuis  bezichtigen.  Het kasteel zelf is  helaas (nog) niet open voor publiek.

We vertrekken weer en stoppen even kort bij landgoed Eerde (niet open wegens verbouwing). Vervolgens door naar Marle en Hellendoorn langs molen De Hoop, waarna de meesten van de deelnemers een (lunch) stop inlassen .

Na de lunch nemen we een stukje weg als onderdeel van de voormalige Luttenbergring en gaan naar Nieuw Heeten en Dijkershoek, waar we stoppen bij molen De Hegeman.

Deze molen is een stellingmolen: vanaf de stelling halverwege de hoogte wordt de molen gekruid en worden de zeilen aan de wieken voorgelegd. We  kunnen uitgebreid de molen bezichtigen met enthousiaste uitleg door molenaar Jan Ulfman (reeds 28 jaar molenaar op deze molen) en krijgen ook een demo waarbij een uit 1932 stammende Deutz dieselmotor (16 liter inhoud) op luchtdruk gestart wordt door (de eveneens enthousiaste) Bertus Rensen

Daarna langs divers plaatsen   en ook voormalige Havezathe De Gelder richting kasteel het Nijenhuis nabij Heino. Het kasteel  is de tweede locatie van Museum de Fundatie.

 

Tekst: Han en Els van der Horst, Zwolle

Foto’s: Han en Els van der Horst, Zwolle

 

Deel deze pagina op uw sociale media
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.