Verslag Koffieklets District Zwolle op 7 maart 2023

DC Jaap van Riesen begint zijn korte intro hoe hij via Google middels zoekitems als “geschiedenis, autominiaturen” en “modelauto” onze gastspreker van vanavond, de heer Max Derrez, heeft gevonden. De heer Derrez is, zo horen we, woonachtig in Nijmegen en heeft de HTS werktuigbouwkunde gedaan, Sociologie gestudeerd en is verzamelaar van miniatuur automodellen, schrijver van artikelen in het clubblad van Triumph en het blad “Modelauto”. Tevens maakt hij in eigen beheer miniatuurmodellen van hoofdzakelijk het merk Triumph. (www.derrezmodels.nl)

Het thema van de lezing van avond is (de relatie tussen)Auto-ontwerpen, vormgeving en kunst. Na nog een korte voorstellingsronde van een 2-tal nieuwe leden kan de lezing beginnen.

Er zijn verbanden aan te geven tussen maatschappelijke, economische en technische ontwikkelingen en de vormgeving van auto’s, maar ook kunststromingen zijn op het auto-design van invloed.

Max neemt ons aan de hand van een slede met dia’s mee in de geschiedenis van kunst en auto’s, te beginnen met de Benz en Daimler eind 19e eeuw, welke toen al invloed hadden op de vorm van de auto. De vormgeving van auto’s is, met name in de eerste helft van de twintigste eeuw, aanzienlijk beïnvloed door kunststromingen. In dit verband zijn onder meer te noemen: Jugendstil/Art Nouveau, het kubisme en het functionalisme.

Een aantal architecten is tevens autovormgever, maar ook de schilderkunst en de beeldhouwkunst hadden relaties met de autovormgeving. Niet alleen in de auto’s zelf, maar ook in de auto-advertenties vinden we deze kunststromingen terug.

Daarnaast lieten talloze kunstenaars zich door auto’s inspireren, werken uit het futurisme of pop-art zijn daarvan voorbeelden.

Na de interessante lezing met weer een heel andere kijk op onze oldtimers, werd dhr. Derrez bedankt met applaus en kon er een drankje aan de bar besteld worden waarna er nog lekker nagepraat werd en men enkele boekjes van Max kon inzien en enige van zijn (in eigen beheer gemaakte)modelauto’s kon bewonderen. Hierna vroeg DC Joop (Buursma) of er belangstelling bestond om in de toekomst een bezoek te brengen aan een autobekleder met eventueel gekoppeld daaraan een ritje. Dit bleek het geval…….en zal worden vervolgd.

Tegen 22.30 uur kwam de gang naar huis langzaam op gang en werd het al snel leger in de zaal. Het was weer een gezellig samenzijn met een boeiende lezing.

Dank gaat naar Jaap, Joop en heer Max Derrez.

 

Tekst:  Han van der Horst

Foto’s: Jaap van Riesen