Op bezoek: Rob Triest.

Het was de eerste dinsdag in april en in Rogat hielden we weer de kofieklets van HAV-Zwolle. Tijdens de huishoudelijke mededelingen zat er iemand tussen allerlei rietstengels stilletjes op een krukje te werken, het was Rob Triest. Hij was deze avond onze gast en kwam vertellen over zijn werkzaamheden als imker en korfvlechter.

Over het korfvlechten zegt Rob dat het de mooiste hobby van de wereld is, “het vlechten van korven kost moeite, maar als je klaar bent, bruis je van de energie”.  Maar ja, als je een korf hebt dan moeten er wel bijen in en daarmee begeeft Rob zich in een kwetsbare wereld. Bijen zijn gevoelige beesten die onderdeel zijn van de biodiversiteit van onze wereld en deze biodiversiteit staat vandaag-de-dag zwaar onder druk. 

De bijen maken honing, maar daarvoor hebben ze de nectar van bloemen nodig. De bijen die Rob houdt staan op een groot terrein op het voormalige eiland Schokland. Dit is een fraaie schone omgeving en dat leidt ertoe dat de honing van uitzonderlijke kwaliteit is. De meegebrachte honing ging met bijgevoegde houten lepeltjes over tafel en de proeverij kon beginnen. Nou…. dit is geen ingedikt suikerwater zoals we dat allemaal kennen van de supermarkt, maar…. dit is nou echte honing! Dat smaakt erg goed.

Toen we allemaal overtuigd waren van de kwaliteit van echte honing begon Rob Triest een pleidooi te houden voor biodiversiteit en stimuleerde ons om dagelijks een lepeltje honing te nuttigen voor je eigen gezondheid, maar: de honing moet dan wel lokaal gewonnen zijn. De weerstand die honing je lijf helpt opbouwen is groot als de nectar in je eigen omgeving wordt gewonnen. 

Het was een leerzame avond, het had niets met auto’s te maken en toch was het leuk. Al maakte Rob Triest één fout: de leukste hobby van de wereld is oude auto’s.

Tot besluit, Hubert en Anja Tribus hebben voor hun Donnet een bak voor de paraplu laten vlechten en het resultaat mag er zijn. Zo zie je maar dat zo’n oud ambacht ook voor onze hobby nuttig kan zijn.

 

Jaap van Riesen