Voor de rit “het Geheim van de IJssel”, georganiseerd door Benno Schmitz van Klassiek & Techniek en Karianne Veldhuijzen, dienen we rond 11.00 uur aanwezig te zijn bij Eettapperij Bijsterbosch aan de IJsseldijk te Welsum.

Tegen betaling van € 6,- p.p. voor entree met rondleiding bij de IJssellinie te Olst, kan er van koffie/thee, welke wordt aangeboden namens “Klassiek & Techniek”, genoten worden.

Na het welkomstwoord van Benno worden er door de DC van HAV Zwolle, Joop Buursma, aan 2 jubilarissen speldjes t.g.v. 25 jaar lidmaatschap HAV overhandigd.

Dan gaan 31 equipes van HAV Zwolle en de lezersavond Klassiek & Techniek op pad op deze mooie zonnige dag. We rijden door de bossen van de Veluwe en komen langs kasteel De Cannenburgh.

Veel equipes nuttigen hun meegebrachte lunch op de parkeerplaats tegenover het kasteel.

Na deze stop vervolgen we de weg over de dijk en zien afweergeschut, waar door de fotograaf van Benno Schmitz van Klassiek & Techniek foto’s worden gemaakt van elke equipe. Men is in de gelegenheid om een kijkje te nemen in het commando centrum luchtverdediging, maar dan weer snel verder …… over de IJsselbrug in Deventer naar de IJssellinie in Olst waar de rondleiding is afgesproken en de uiterste tijd van aankomst, 15.00 uur, begint al in zicht te komen.

We worden in verschillende groepen van 10 – 12 personen ingedeeld. Onze gids, Hans Palm leidt ons kundig en enthousiast rond.

De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land van 1950 tot 1968 moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond. Bij “de Rus” was dit plan in grote lijnen wél bekend!

We zien de waterinlaat in de N377, de commandobunker, en het noodhospitaal.

Via de veerpont over de IJssel bij Olst komen we terug op onze startlocatie waar we nog gezellig kunnen napraten en lekker eten.

De organisatoren Benno en Karianne zeggen we héél hartelijk dank voor de mooie rit en de bijzonder interessante excursie van “Het geheim van de IJssel.

Voor meer informatie en achtergronden: www.ijssellinie.nl

Han en Els v.d. Horst