Rit Frederiksoord.

Op 9 mei, Hemelvaartsdag , vertrekken we in onze groene Pontiac, via Meppel en Havelte naar Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Echter pas nadat we eerst een poging met de zwarte Pontiac hadden gedaan die helaas niet wilde starten als gevolg van een “overleden“ accu. Later op de dag hoorden wij van enige leden dat wij niet de enigen waren met startperikelen ….

Er komen 21 equipes, waaronder ook enkele uit het westen des lands voor een rit van 83 km door Overijssel, Drenthe en Friesland. Het is goed autoweer, niet al te hoge temperaturen, zonnig met stapelwolken.

In de zaal krijgt eenieder een kop koffie, aangeboden door de DC.

Na het welkomstwoord van de organisator van de rit, Jaap van Riesen, vertrekken we rond 11.15 uur. We rijden door Frederiksoord, centrum van de “Maatschappij van Weldadigheid”.

Dan komen we door Vledder, een brinkdorp. Even buiten het dorp (bij de sportvelden) is een barak te zien van het voormalig Kamp Vledder: ongeveer 100 jaar geleden gebouwd, eerst voor de werkvoorziening, daarna voor de Joden, toen weer tewerkstelling, en vervolgens NSB-ers, en tot slot dienstweigeraars. We zien de kleine kolonieboerderijen, veel prachtig bloeiende rododendrons, geel bloeiend koolzaad in de bermen en ook meerdere ooievaarsnesten.

Na de oversteek van het riviertje de Linde, dat in het verleden gebruikt werd om turf te vervoeren, komen we via Oldeholtpade, Nijelamer bij de brug, de “Brogge van Jikke”; daar moeten we natuurlijk, 😉, wachten op de doorgang van boten. Even later zien we een heuse spaceshuttle.

Ook bij draaibrug de Oldelamer dienen we te wachten voor enige boten en dan gaat het over de Lindedijk, door natuurgebied de Rottige Meente naar Paviljoen Driewegsluis voor de lunch. Het is bijzonder druk op deze Hemelvaartsdag, maar ons wachten wordt beloond met een heerlijk “Twaalfuurtje”. Ook lopen we nog even naar de oude driewegsluis – een schutsluis met drie stel  deuren (betekent met 3 doorgangen)- , waarvan er drie in Nederland bekend zijn (ook in Gouda en Groningen).

Na de lunch vervolgen we onze weg over de Lindedijk via Ossenzijl door natuurgebied Weerribben – Wieden. Bij een fietsparkeerplaats staat een molen. Deze paaltjasker wordt gebruikt om verdroging tegen te gaan.

Er zijn nu veel fietsers op de weg, net als wij genietend van de prachtige omgeving en we dienen voorzichtig te rijden op deze smalle wegen door de Weerribben.

Via de Meenteweg en de Thijendijk passeren we Buitengoed Fredeshiem: met recreatiewoningen en een groot gebouw, jarenlang het centrum van de doopsgezinde kerk. Dominee Hylkema heeft 100 jaar geleden van hieruit een grote invloed gehad op de ontwikkeling van dit gebied (in Giethoorn is ook een weg naar hem vernoemd). Via Wilhelminaoord komen we weer uit op de startlocatie in Frederiksoord.

Daar treffen we nog meerdere equipes, waaronder de uitzetters Jaap en Barbara van Riesen.  We nemen met elkaar nog gezellig een drankje en zeggen Barbara en Jaap heel hartelijk dank voor de organisatie van deze werkelijk prachtige tocht.

Tekst en foto’s: Han en Els van der Horst