Zwolle, Dwingelerveldrit, 16 oktober 2021

Rondje Dwingelderveld District Zwolle 16 oktober 2021

 

Voor de laatste rit van District Zwolle dit seizoen rijden we naar het ons bekende koffiekletsadres, de Raket in Rogat (die speciaal voor ons vanmorgen open is) van waaruit Hans Waldeck een rit heeft uitgezet rond het Dwingelderveld. Verzamelen kan tussen 10.00 en 11.00 uur.

In het welkomstwoord van Hans brengt hij een speciaal verzoek van “de Raket” in om voor aanvang van de rit de auto’s even bij elkaar op te stellen voor wat foto’s en een filmpje bij vertrek.

Onder bewolkte maar droge weersomstandigheden, rijden we met een 28-tal equipes door Rogat over de Hoogeveense Vaart richting Ruinen, volgen een stuk de Wold Aa en gaan in Ruinen over de Brink. We komen langs de Benderse Hei met een aantal schapen en zien op veel plekken het mais nog op de landerijen staan. Na een aantal kilometers even stoppen voor een foto bij het herdenkingskruis, welke herinnert aan een fusillade van totaal 21 mannen op 10 april 1945.

Vlak voor Lheebroek passeren we het Lheebroekerzand waar we eveneens een foto maken van wat Lakenvelders en de vele paddenstoelen in de berm. Verder maar weer naar Dwingeloo met zijn mooie brink waar al her en der wat oldtimers staan en óók wij stoppen voor wat foto’s van o.m. de Sint Nicolaaskerk en de “juffer van Dwingel”.

Na de lunch gaat het over de Drentse Hoofdvaart (vol met kroos) door naar Diever. We zien prachtige karakteristieke Drentse boerderijen en rijden langs de Johannes Postkazerne en de Havelterberg, alwaar we natuurlijk stoppen bij 2 van de vele hunebedden (kenmerk D53 en D54) die zich in deze omgeving bevinden. We kruisen wederom de Drentse Hoofdvaart om vervolgens in buurtschap Blijdenstein van de Bartholomeuskerk een foto te schieten. Vervolgens richting Rogat waar we weer op ons startpunt arriveren om nog even na te kletsen onder het genot van een versnapering.

Vervolgens zeggen wij gedag en bedanken de organiserende partij, Hans en Thiesia Waldeck, heel hartelijk voor de geweldig mooie en door Hans uitstekend beschreven route door het Drentse land met zijn kenmerkende brinkdorpen.

Tekst en foto’s: Han en Els v.d. Horst

 

 

Zwolle, Zomeravondrit, 7 september 2021
Zwolle, Koffieklets, 5 april 2022
Door | 2021-10-19T16:10:10+02:00 16 oktober 2021|District Zwolle|