Dit is een bijdrage van Herma Doornekamp

West, Westlandrit, 9 september 2018

Rit van de Westlandrit van HAV-West op zondag 09 september 2018:

We verzamelden op zondag 9 september met koffie en lekkers in de Brandweerkazerne in Wateringen. Deze keer werden we ontvangen door Aad van Gaalen, voorzitter van de vereniging “Spuit Ellef” van de Brandweer Wateringen (lid van HAV).

Cees Overgaauw gaf een toelichting op de door hem en Ed van Mil georganiseerde en uitgezette rit naar twee monumenten. Dit ter gelegenheid van de Open Monumenten Dag. 

Na de koffie vertrokken we met in totaal 27 auto’s voor een korte rit door het Westland voorafgegaan door Cees Overgaauw in zijn T-Ford uit 1917 en de twee oude brandweervoertuigen, de A-Ford uit 1930, bestuurd door Aad van Gaalen en de Dodge van Wim Hofstede uit 1923. De rit leidde ons over minder bekende deels smalle weggetjes door niet alleen oude tuinbouwgebieden, maar ook nieuwe woonwijken van het veelzijdige Westland voor de lunch naar de Zee Toren in het duingebied van Hoek van Holland. Deze Zee Toren of  “Münze” is in de oorlogsjaren oorspronkelijk door de Duitse bezetter gebouwd om een radar richting de Noordzee te huisvesten. Later heeft het KNMI deze toren gebruikt als klimatologisch centrum. Vanaf het dak is een panoramisch overzicht van het omliggend duingebied en de Noordzee.

Na de lunch in Hoek van Holland volgde nog een korte rit naar de Historische Druivenkwekerij “Sonnehoeck” aan de Hollewatering in Wateringen. Deze kwekerij is nog geheel in de oorspronkelijke staat uit de 19e eeuw te bewonderen, met de oude fruitmuren en de gietijzeren en houten druivenserres. Hier worden nog op geheel traditionele wijze de aloude Westlandse tafeldruiven geteeld.  Het is de enige kwekerij met een Rijksmonumentenstatus in Nederland en wellicht zelfs in Europa. Hier is vrijwel alles van de gehele geschiedenis van de Westlandse druiventeelt te vinden, zoals originele druivenkassen vanaf 1905, een watertoren uit 1910, een lange fruitmuur uit 1815, twee ketelhuisjes, verwarmingsketels en schoorstenen en een boomgaard met o.a. twee moerbeibomen van meer dan 300 jaar oud. De tuinderswoning en schuur dateren uit het jaar 1729. De bezoekers werden in drie groepen verdeeld. Onze rondleider, Gerrit de Bruijn, kan niet alleen boeiend vertellen over zijn MGB, maar ook over de geschiedenis van de Westlandse druivencultuur. Kortom, een toepasselijk bezoek op deze Monumentendag.    

We kunnen wederom terugkijken op een bijzonder mooie rit met interessante en boeiende bezoeken en we hopen, dat ook de overige deelnemers een goede indruk van de historie van het veelzijdige Westland hebben kunnen opdoen.

Hartelijk dank aan de families Overgaauw en van Mil voor het organiseren en het uitzetten van de rit.

Foto’s en tekst: Peter Kuijvenhoven

Deel deze pagina op uw sociale media
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.