West, voorjaarsrit, 30 mei 2021

Op zondag 30 mei 2021 organiseerde HAV-West de eerste officiële  rit van het seizoen. Dit was de eerste gezamenlijke rit na lange tijd van HAV-West. Enkele leden hadden wel op eigen gelegenheid de Bollenrit in april gereden. De rit was georganiseerd en uitgezet door Johan de Hoog en familie en voerde naar de Zuid-Hollandse eilanden en Europoort. Veel leden en ook auto’s hadden er weer zin in, gezien de hoge opkomst bij Pieters Brasserie in Pijnacker in de directe nabijheid van het metrostation Pijnacker-Zuid, waar de auto’s in een  grote kring werden opgesteld. Er was veel publieke belangstelling en we werden verwelkomd met koffie en de route gerold in een rol toiletpapier!.

Na vertrek reden we al vrij snel over smalle weggetjes door het open gebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs o.a. langs molen De Valk naar de Delftse Schie om via Schiedam en Vlaardingen binnendoor richting Maassluis te rijden. Helaas was juist de parallelweg naast de A20 vanuit Vlaardingen naar Maasland/Maassluis deze morgen wegens werkzaamheden afgesloten, zodat we moesten “omrijden” over één rijstrook van de A20 naar Maassluis langs de molen De Hoop naar de opstelplaats op de Deltaweg voor de veerpont naar  Rozenburg. Doordat de A20 richting Rotterdam dit weekend was uitgevallen en het feit, dat één van de twee veerponten was uitgevallen, liep de wachttijd behoorlijk op onder de zomerse omstandigheden. Uiteindelijk konden we rond 13.00 uur “inschepen”. Ondanks de korte overtocht geeft een dergelijke vaartocht altijd een zekere rust.

Na de overtocht over de Nieuwe Waterweg werd vervolgens via de Calandbrug en de Harmsenbrug langs het recreatiegebied Brielse Meer koers gezet naar de  Noordoever van het Oostvoornse Meer. In het paviljoen De Stormvogel aan het Oostvoornse Meer kon een lunch worden genuttigd. De volgende stop was op het parkeerterrein van het infocentrum Futureland van de Maasvlakte 2.  Het infocentrum was vanwege de coronamaatregelen nog gesloten. Zie het verslag en foto’s van de lichtjesvaartocht door Maasvlakte 2 in een vorige HAV-Varia. Na deze stop reden we via de duinen van Oostvoorne en het open gebied van Tinte en Vierpolders op Voorne-Putten naar het terrein van Globe Plant aan de Veckdijk in Vierpolders. In tegenstelling tot in het Westland zijn er op Voorne-Putten meer vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden voor tuinbouwbedrijven. Zo ook Globe Plant van de familie Grootschoten, oorspronkelijk afkomstig uit Poeldijk in het Westland. De huidige bedrijfsleiding is de tweede generatie en bestaat nu 60 jaar en is gespecialiseerd in het duurzaam en hygiënisch opkweken van glasgroentenplanten en de opkweek sierteeltplanten, zoals Gerbera en Pelargonium. Sedert 2016 is het bedrijf aangesloten op aardwarmte. Helaas was het door de corona-maatregelen niet mogelijk om binnen de warenhuizen een bezoek te brengen, maar onder het genot van een drankje werd tekst en uitleg gegeven. Bij het afscheid werd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan een potgerbera aangeboden door de volgende generatie.

Vervolgens reden we over diverse binnenweggetjes langs het Brielse Meer, door de pittoreske plaatjes Zwartewaal met haventje, Heenvliet, over het water Bernisse, Geervliet en via Spijkenisse over de Oude Maas en Heenvliet naar Poortugaal om uiteindelijk te eindigen bij het recreatiegebied Rhoonse Grienden naast de jachthaven van Rhoon. Hier konden we in een restaurantje even nagenieten met een drankje en tevens nog even rondwandelen naar een uitkijkpunt aan de Oude Maas.

Wij danken de familie de Hoog voor het uitzetten van de rit en het verder organiseren van de bezoeken. We kunnen terugzien op een mooie en veelzijdige rit met interessante bezoeken.

Peter en Leonie Kuijvenhoven.

 

 

 

Persoonlijke bollenrit van Peter en Leonie Kuijvenhoven, 23 april 2021
West, visrit, 11 juli 2021
Door | 2021-07-02T11:40:41+02:00 30 mei 2021|District West|