West, visrit, 11 juli 2021

Op zondag 11 juli 2021 organiseerde de actieve leden Wil en Rijk ter Beek een zogenaamde visrit. Zij woonden voorheen in Wijdewormer in Noord-Holland, maar zijn inmiddels verhuisd naar Elshout in Noord-Brabant en zijn trouwe bezoekers van regio West.  Zij hebben in het buitengebied van Elshout in een paar schuren een bijzondere verzameling oldtimers en andere curiosa verzameld. Zij organiseerde in het verleden vanuit hun woonplaats in Noord-Holland in samenwerking met dochter en schoonzoon Klaas uit Wormer een zogenaamde visrit en wilden dit weer vanuit Elshout organiseren, waarbij na afloop van de rit de ter plaatse zelf gerookte paling, zalm, makreel en andere vislekkernijen kon worden gesmuld.

Er werd verzameld op het terrein aan de Naulandseweg, waar voldoende ruimte  was om alle 33 deelnemende auto’s op te stellen en elkaar weer te ontmoeten.

Na de koffie en een welkomstwoord door Leo Koolhaas vertrokken we onder gunstige weersomstandigheden voor een rondrit van zo’n 120 km door het westelijke Brabantse plattelandsgebied voorafgegaan door Rijk ter Beek in één van zijn oldtimers, een Studebaker Commander uit 1938 met behulp van een duidelijke routebeschrijving met vermelding van de diverse plaatsnamen. We reden achtereenvolgens over pittoreske weggetjes door de Brabantse plaatsen Helvoirt, langs de Kerkhovense molen, Haaren, Oisterwijk, Moergestel over het Wilhelminakanaal, Biest Houtakker en Hilvarenbeek naar Baarle Nassau, waarbij we het grensriviertje met België De Nieuwe Ley volgden. Na Hilvarenbeek had Rijk voor ons een wellicht onbedoelde verrassing in petto, namelijk een onverhard weggetje door de bossen. Door de overvloedige regen in de voorafgaande periode waren sommige stukken veranderd in een soort modderpoel. Het was een ware uitdaging om de soms diepe sporen in deze modderpoelen zo veel mogelijk te omzeilen om niet vast te raken in de modder.  In Baarle Nassau namen een aantal deelnemers een lunchpauze op één van de terrassen. Baarle-Nassau en ook Baarle- Hertog zijn Belgische enclaves en je kan hier zonder het te beseffen diverse malen de landsgrens oversteken. Andere deelnemers gebruikten de lunch in Ulicoten, eveneens dicht bij de Belgische grens. Vervolgens ging de tocht terug richting Elshout via binnenweggetjes door Chaam, langs het water De Warande in Gilze, Rijen, Dongen, ‘s-Gravenmoer, Waspik, Sprang-Capelle over het afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch-Drongelen en langs de Maas met een klein jachthaventje naar Elshout.

In Elshout konden we onder het genot van een hapje en een drankje in het zonnetje nagenieten van de rit en de collectie oldtimers en curiosa van Rijk en Wil nog bewonderen, w.o. de Studebaker Commander Convertible uit 1938, uniek in Nederland.

Dochter Jacqueline en schoonzoon Klaas uit Wormer verzorgden na afloop een uitgebreid buffet met ter plaatse gerookte paling, zalm, makreel en andere vislekkernijen. Ook de vleesliefhebbers kwamen niets tekort en alles werd afgesloten met ijs met vruchten en slagroom.  

We kunnen al met al terugzien op een zeer geslaagde dag en danken de familie ter Beek voor het uitzetten van de rit en het verder organiseren van de bezoeken. We kunnen terugzien op een mooie en veelzijdige rit door een gedeelte van het mooie en interessante Brabant .

Peter en Leonie Kuijvenhoven.

 

West, voorjaarsrit, 30 mei 2021
West, LippenRit, 1 augustus 2021
Door | 2021-08-02T07:09:11+02:00 11 juli 2021|District West|