Dit is een bijdrage van Herma Doornekamp

West, Lenterit, 11 maart 2018

Op zondag 11 maart 2018 organiseerde HAV-West de eerste rit van het seizoen. We werden gastvrij ontvangen bij het orchideeënbedrijf (Cymbidium) van Theo Ammerlaan aan Hoogseweg in Pijnacker. Niet iedereen had zijn oldtimer of klassieker uit de winterstalling gehaald, waarschijnlijk mede gezien de weersomstandigheden. Toch was de opkomst met zo’n 30 auto’s, waaronder de voor Nederland unieke Morris Six uit 1928 van het nieuwe lid Rob Hofman, allerminst redelijk. Leo Nootenboom had zijn Ford Escort Cabrio uit 1984 intussen in appelgroen overgespoten. Jan de Winter had onbedoeld zijn BMW uit 2000 bij het parkeren vastgereden in de natte berm van de Hoogseweg. Theo Ammerlaan was zo vriendelijk om hem met behulp van zijn vorkheftruck eruit te slepen. Hij heeft zelf een DAF1900 vrachtwagen uit 1967 in de bedrijfsruimte staan. Wij danken Theo en zijn vrouw Anneke voor de ontvangst en de gastvrijheid.

Na de koffie verzorgden Theo en zijn echtgenote een rondleiding over hun bedrijf. Theo Ammerlaan Orchideeën is gespecialiseerd in het kweken van grootbloemige snijcymbidiums. Het is een vrij nieuw bedrijf uit 2007 van 21.500m3 met een kas van 6 meter hoog met daarin de meest optimale systemen om nu en in de toekomst de cymbidiumteelt op hoog niveau te kunnen waarborgen. In de kas was een gedeelte speciaal gereserveerd, aangegeven met groene vlaggen, voor de orchideeën met aangepaste kleuren voor de levering aan het Vaticaan met de a.s. Pasen. Ook Frans van Winden legde als (voormalige) orchideeënkweker  het een en ander uit tijdens de rondleiding. Na de rondleiding was er nog gelegenheid om potorchideeën  en losse takken voor een laag prijsje aan te schaffen. Hier werd  ruimschoots gebruik van gemaakt. Zie verder: http://www.cymbidium.nl/index.php?page=home 

Na het bezoek werd gestart voor een korte lenterit uitgezet en verzorgd door Anneke en Frans van Winden. Via het mooie resterende open gebied van Zuid-Holland reden we o.a. via Nootdorp, het Forepark, het Westerpark nabij Zoetermeer, langs de molendriegang van Stompwijk en langs de Vliet door Delft en Schipluiden naar het schaatsmuseum in De Lier.

In dit museum is de verzameling schaatsen en overige winterse objecten na een zwerftocht door de regio na de brand van 26 mei 2009 in de Vlietwoning in Naaldwijk van wijlen Jan Verbeek ondergebracht. Er is een keur aan diverse winterse artikelen te bewonderen, w.o. een model van de Citroen DS stationcar gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen in Grenoble in 1968, eigendom van de broer van George Koppert. Ook zijn er nog de tastbare herinneringen te vinden aan vroegere tradities, zoals het over de dichtgevroren vaarten halen van zogenaamde IJsmoppen (een bijzonder soort koek) in Vlaardingen.

Wij danken Anneke en Frans van Winden voor het uitzetten van de rit en het verder organiseren van de bezoeken en de vrijwilligers van het schaatsmuseum, die ons een prima uitleg gaven.

Peter en Leonie Kuijvenhoven.

Deel deze pagina op uw sociale media
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.