Herfstrit van HAV-West op zondag 9 oktober 2022:

De ontvangst was deze keer bij de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht aan de Kanaalweg in Papendrecht. We werden ontvangen met koffie. Dit bezoek aan deze unieke locatie was georganiseerd door Marian en Piet van Berk en Sandré Caron en Inge de Koning. Hier staan ruim dertig authentieke stationaire- en scheepsverbrandingsmotoren met een gezamenlijk gewicht van ca. 250 ton. Na de koffie werd gestart met een rondleiding door de heer Peter Reichwein. Hij is ooit begonnen met het verzamelen van enkele kleine stationaire motortjes in een schuurtje. Hij kwam bij veel waterschappen en bedrijven unieke machines tegen en besloot deze te gaan verzamelen. “Ik leef voor techniek,” zo legt hij uit. Bij de komst van de eerste grote machine werd het schuurtje te klein en werd overgestapt naar een grotere loods. De collectie is steeds uitgebreid en omvat nu meer dan dertig motoren, die allen door een groep vrijwilligers in conditie worden gehouden. De zeer omvangrijke collectie omvat motoren van de uiteenlopende merken zoals Werkspoor, Kromhout, MAN, Brons, Berkel, Ruston & Hornsby etc. Ook een motor afkomstig uit een duikboot uit WO1 staat in de loods opgesteld. Het zal niet verbazen, dat het grootste gedeelte tot het Nederlands industrieel erfgoed behoort. Een en ander is sedert 2012 ondergebracht in een Stichting met als doel het uitdragen van kennis van de techniek van historische en moderne verbrandingsmotoren met ondersteuning en aanvulling van technische opleidingen. Hiertoe is een trainingslokaal ingericht en is de loods voorzien van een balustrade rondom, zodat alles van bovenaf kan worden bekeken. De heer Peter Reichwein startte tijdens de rondleiding elk van de aanwezige motoren, zodat wij ze werkend konden bewonderen en gaf er een toelichting bij. Met name de heren onder de bezoekers waren bijzonder geïnteresseerd. Bij het starten van de grootste motor, een Gigantische Werkspoor, kreeg hij assistentie van een kleinzoon van Henk Haitsma, leerling van de Scheepvaartschool.

Hier in de loods was er na afloop van de rondleiding tevens gelegenheid om een lunch te nuttigen.

 

Na afloop van het bijzonder interessante bezoek konden we met de oldtimers starten voor een rit  door de Alblasserwaard via de pittoreske plaatsen en plaatsjes Oud-Alblas, Alblasserdam, Kinderdijk, Streefkerk, Giessen-Oudekerk, Brandwijk, Ottoland,  Langerak uiteindelijk te komen in Nieuwpoort voor de afsluiting bij eetcafé De Dam aan de Buitenhaven.

 

We kunnen terugkijken op een bijzonder mooie rit met een interessant en boeiend bezoek.

Het was in alle opzichten een bijzondere en informatieve dag.

Hartelijk dank aan Marian en Piet van Berk en Sandré Caron en Inge de Koning voor het organiseren en het uitzetten van de rit.

Foto’s en tekst: Peter Kuijvenhoven