Op zondag 20 maart 2022 organiseerde HAV-West de eerste rit van het nieuwe seizoen 2022.

Eindelijk was het zover, na een lange Coronatijd, konden we op zondag 20 maart weer van start gaan en deze start was op een zeer bijzondere locatie georganiseerd met een bezoek aan de Dutch Packard Collection, een specifiek automerkmuseum waar we gastvrij werden ontvangen door Bert Roubos en Louise Jansen in Bleiswijk.

We kenden beiden al als HAV-lid en door hun deelnames met twee open Packards bij o.a. de Oldtimerdag in Zoetermeer en de deelname aan de Onbeperkt Tourritten met verstandelijk gehandicapten vanuit de vestigingen van Ipse in Nieuwveen en Zwammerdam. Zij gunnen daarbij de verstandelijk gehandicapte bewoners het genoegen en het plezier tijdens een rondrit door het Groene Hart. Ook het zangkoor dat optrad tijdens de pauze mocht na afloop plaatsnemen in en rondom de Packards.

De locatie in Bleiswijk is duidelijk te herkennen aan de Westelijke parallelweg door een rood Landrover  brandweervoertuig met het opschrift “De Vlammetjes” en “Smakelijk Vuurwerk”. Dit is een overblijfsel uit de tijd, dat hier een productievestiging was van een door Bert Roubos uitgevonden en geïntroduceerde hete snack Vlammetje. Na verkoop van het bedrijf kwam het gebouw leeg te staan. Bert wilde het niet verhuren, maar kwam in 2015 op het idee om een verzameling oldtimers te starten. Het gebouw is uiteindelijk omgetoverd tot een expositiegebouw van de door Bert en Louise inmiddels ruim dertig verzamelde Packards.

We werden heel gastvrij ontvangen met koffie en een toepasselijk Packard gebakje. Er was een grote opkomst. Er was op het voorterrein voldoende ruimte voor de 54 auto’s van de HAV-leden. In de ontvangstruimte konden de niet minder dan 100 personen plaats nemen op de aanwezige zitplaatsen. Na een inleidende toelichting van de geschiedenis van Packard en het verwante Studebaker en van het ontstaan van de collectie door Bert en het overhandigen van een mooie Dendrobium plant door Arie van de Burg aan Louise als dank voor de uitnodiging en gastvrijheid konden we ons “vergapen” aan de collectie op twee verdiepingen met op de vide een aantal leeshoeken en vitrines voor aan het merk Packard gerelateerde automobilia. Alles smaakvol ingericht.  Het merk Studebaker is overigens een verbastering van de naar Amerika uit Twente vertrokken broodbakker. Broodbakker’ is in Saksisch dialect ‘stoeten- bakker’, ofwel Stoetenbakker

Bert heeft in zijn leven niet altijd successen geboekt, maar ook veel tegenslagen gekend, zowel in de privé- als ook in de zakelijke sfeer. Zijn levensmotto is pech ombuigen naar geluk en hij vindt dat het leven vol kansen is en dat je moet doorzetten. Dit alles staat te lezen in het boek Vlammetjes FxxKing HOT! omtrent zijn levensverhaal.

Aanvankelijk dacht hij nog niet meteen aan het aanleggen van een oldtimerverzameling, maar hij kreeg al snel de smaak te pakken, nadat hij een Opel Kadett zoals zijn vader ooit reed had gekocht.  

Het merk Packard was hem totaal niet bekend. Hij was wel altijd al gek geweest op Amerikaanse auto’s, die in die tijd in luxe voorliepen op Europese auto’s, met bijvoorbeeld airconditioning, elektrisch bedienbare ramen, rem- en stuurbekrachtiging, etc. En hij ontwikkelde een voorkeur voor grote wagens. Na diverse gedateerde Amerikanen volgden een Jaguar en in 2011 de eerste Bentley. Deze auto geniet nu zijn absolute voorkeur. Het merk Packard wordt alom als de Amerikaanse Rolls-Royce beschouwd.

Frappant zijn de meesturende extra lampen op een aantal vooroorlogse modellen van Packard, terwijl sommige moderne automerken dit als een noviteit aanmerken: Niets nieuws onder de zon!

Hij kocht nog diverse andere Amerikanen. Maar na een aantal reizen naar Amerika nam de belangstelling en de bewondering toe voor de vooroorlogse Packards. Dat waren toch de echte pronkstukken. Hij koos er uiteindelijk  voor om met alleen Packards door te gaan. Het merk fascineerde hem! Hij koopt nu uitsluitend auto’s in goede staat en streeft er naar om een zo compleet mogelijk overzicht van het merk Packard in chronologische volgorde te kunnen tonen.

De huidige verzameling omvat 34 Packards van 1922 tot 1958 in een glimmende tiptop conditie en in een passende ambiance. Verder een Facel Vega in verband met een samenwerking met Packard en een Opel Kadett zoals zijn vader bezat.

Maar ook de unieke, echte Packard die na 1958 is gebouwd, het enige exemplaar van 1999, de Centennial Packard Twelve. Bert heeft dit exemplaar naar Europa en naar Nederland kunnen halen en dit staat nu te pronken in de Dutch Packard Collection!

In de ontvangstruimte hangen twee schilderijen van Bert en Louise in een favoriete open Packard, respectievelijk de Packard Twelve uit 1936 en de Packard 250 Convertible uit 1954. Deze zijn zodanig natuurgetrouw door Brigitte Reuver, Automotive Artist, weergegeven, dat het vergrote foto’s lijken. Zie het artikel in AutoVisie 2021 nr. 8

Als sluitstuk van dit enerverende en interessante bezoek mochten we nog genieten van een drankje. Zie verder de site www.dutchpackardcollection.nl

Na het bezoek aan de Dutch Packard Collection, vertrokken we nog voor een rit van 65 km. door de omgeving van de B-driehoek en het Kralingse Bos noordelijk van Rotterdam om tenslotte te eindigen bij het gerberabedrijf van Freek en Martin van der Velden in Delfgauw voor een broodje met saté en nog gezellig napraten met een drankje en een hapje. Het weer werkte alleszins mee, dus we kunnen terugzien op een mooie rit met een interessant bezoek met dank aan de organisatie, Bert Roubos en Louise Jansen voor hun gastvrijheid en het bezoek aan hun Dutch Packard Collection.

Peter en Leonie Kuijvenhoven.