Oost, Zomeravondrit, 16 juli 2021

Zomeravondrit 2021 HAV-oost 16 juli.

En dan toch; na uitstel, afstel, vanwege corona, een uitnodiging voor een zomeravondrit.

Een uitnodiging die we graag aannemen.

Een catastrofe speelt zich af in Limburg, België en Duitsland. Water overlast, onwaarschijnlijke beelden kregen wij te zien, heel Nederland leeft mee met de slachtoffers.

In de Achterhoek en Twente was er weinig te bespeuren van deze wateroverlast dus toch naar Delden getogen met onze MG-TD (1951), die in 1 ½ jaar corona-rust op verschillende fronten wat cosmetische en technische aandacht heeft gehad.

Dit is nu het verlengstuk van een veteraan- of klassiekerhobby.

Delden is een plaats in Twente en ongeveer 15km  verwijderd van Neede, wat een plaats in de Achterhoek is en waar de TD staat, dus blindelings de weg naar CR ´’t Hoogspel” gevonden waar met de zomeravondrit 2021 van HAV-oost zou worden gestart. “t Hoogspel” ligt in de schaduw van de karakteristieke watertoren van Delden die opdoemt en die je ziet  van welke kant je Delden ook binnen rijdt.

Er was gehoor gegeven aan de uitnodiging met als gevolg dat er ca. 35 auto’s aanwezig waren.

Onder een dikke boom zat ons aller Leida met de organisatie van de rit die de deelnemers van het e.e.a, voorzag, maar ook van een zeer duidelijke route beschrijving overhandigd door Huub.

A propos, de route was door de Twentenaren Dick en Huub Vrielink uit gezet.

Woon je in Twente of de Achterhoek, dan is een route uitzetten niet zo moeilijk.

Voor outsiders deze vermelding: er werd gestart nabij landgoed Twickel, met het museum de “Wendelzoele” op een steenworp afstand, wat zeker een bezoek waard is.

En dan op pad met de route als leidraad. De route leidt ons langs landerijen met nog grazend vee, langs kolossale boerderijen, uitgestrekte groene weiden,  beboste singels, oeroude bossen, campings, maar bovenal door plaatsen waar lijkt dat de tijd, wat niet zo is, heeft stil gestaan.

De Twentse plaatsen Azelo, Zenderen, Hertme, Saasveld, Weerselo, Groot-Angelo en Tilligte werden aangedaan.

Opvallend zijn, wanneer je door deze plaatsen rijdt, de veel voorkomende grote kerken.

De route volgend, die ongeveer 55 km lang is, zonder verkeerslichten, eindigt bij een bijzonder museum in Noord Deurningen bij Denekamp. Het is het Hennie Kuiper museum. We nemen eerst een ijsje bij zijn beroemde ijsboerderij. Dit is tevens het eindpunt. Na de bezichtiging gaat ieder van hier naar huis.

Erve Kuiper heeft het museum onderdak verschaft. In het museum zijn alle door wielrenner Hennie Kuiper gewonnen trofeeën en bekers ondergebracht. Van o.a. de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, etappewinst  l’Alpe d’Huez in de Tour de France, Olympisch kampioen in 1972 en in 1975 wereldkampioen. Ook de vele shirts, de bidons en de foto’s zijn in het museum verzameld. Veel van de objecten zijn voorzien van tekst waardoor je een beeld krijgt van hoe een groot wielrenner zijn sport heeft beleeft. Aardig is dat er een aantal renfietsen staan opgesteld van Hennie. Zelfs de eerste “renfiets” die Hennie eigenhandig uit oude fietsen heeft samengesteld is nog aanwezig. Al met al, hebben we genoten van een prachtige route  maar bovenal van een museum wat zeker een bezoek waard is. Vraag de route maar eens op en dan kom je vanzelf bij het Hennie Kuiper museum. (de openingstijden en wetenswaardigheden staan op internet https://ervekuiper.nl/henniekuiperwielermuseum)

 

Bert Izaks.

 

 

Oost, Achterhoekrit, 8 augustus 2021
Door | 2021-10-04T21:04:44+02:00 16 juli 2021|District Oost|