Waterlandrit, 21 augustus 2022

Bij Oliecombinatie Van der Veen was het afgelopen zondag lekker druk. Niet met klanten voor de olie maar met deelnemers van de HAV. Er stond koffie klaar en er lagen heel lekkere gevulde koeken en er werd aan alle kanten bijgekletst en oldtimers bewonderd.

Henk heette iedereen van harte welkom en vertelde waarom hij had gekozen voor de naam Waterlandrit: Wijdewormer ligt, net als heel veel andere plaatsen in Noord-Holland, in de polder. Daar waar ruim 400 jaar geleden alleen maar water was, ligt nu land. Daar ontstonden veel boerenbedrijven waarvan er steeds minder overbleven. Met de kabinetsplannen i.v.m. de stikstofuitstoot, gaat dat tot een nog veel grotere afname leiden omdat veel bedrijven tussen de 50 en 95% moeten inkrimpen. Henk vertelde hoe dat doorwerkt in veel gezinnen.

Na dit serieuze verhaal vertrokken we met onze oldtimers voor een prachtige route. Henk had al gewaarschuwd dat sommige plekken de nodige stuurmanskunst vereisten omdat er nauwe straatjes in het traject zaten. We kwamen o.a. door Neck, Ilpendam (met het dorpshuis waar het tweede deel van de TV serie ‘Hans’ werd opgenomen), Monnickendam en Overleek. Hoewel veel toeristen Volendam bezoeken, zijn plaatsen als Monnickendam en vooral ook Broek in Waterland veel mooier (vind ik). Het laatste dorp heeft prachtige pastelkleurige huizen. Hier reden we een rondje om de kerk wat voor de grotere auto’s nogal een uitdaging vormde vanwege de smalle straatjes.

De zelf meegebrachte lunch konden we nuttigen bij het Rustpunt in Uitdam waar we opgewacht werden met koffie of thee en heerlijk zelfgemaakt ijs, dat allemaal gesponsord werd door de HAV. We ‘moesten’ weer verder want het tweede deel van de tocht bood ook veel moois. We reden via een leuke route naar Marken waar het gezellig druk was met toeristen. De groep werd in tweeën gesplitst: groep A ging onder leiding van Tonny het huis van Sijtje Boes bekijken, groep B werd door Henk meegenomen door het niet-toeristische deel van Marken. Daarna konden we zelf nog wat rondkijken.

Op de ‘Dijk’ kwamen We Jaap Kluft tegen die zijn Vauxhall ophaalde, de auto bleek niet goed te rijden en daarom keken Gerard, Henk en Jaap even onder de motorkap. Binnen een minuut stond er een groep geïnteresseerden mee te kijken, te fotograferen of filmen. Gelukkig durfde Jaap nog wel naar het eindpunt te rijden want we werden verwacht bij het Mirror Paviljoen waar we met zijn allen gezellig konden napraten bij een drankje en waar de meesten bleven eten. Over één ding was iedereen het eens: het was een geweldige dag met een prachtige rit waarvoor dank aan de organisatie.

 

Foto’s en tekst: Herma Doornekamp