Toonrit op zondag 16 oktober 2022 (District Noord Holland)

Vanaf 11 uur gezellig koffiedrinken, met appeltaart in eetcafé Halfweg in Ursem. Er was een flinke club gekomen. Mooi weer verwacht vandaag.

Toon van Diepen had een mooie rit uitgezet met onderweg bezoek aan twee kleine musea bij het dorp Winkel. We zouden om 12.30 uur vertrekken vanaf het café Halfweg, maar het werd iets later omdat nog e.e.a. geluncht werd, tosti’s, broodje bal en zo. Daarna echt vertrek. Mooie rit via Alkmaar, Bergen, Schoorl, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Dirkshorn en Lutjewinkel naar het eerste museum in Winkel. Allemaal prachtige, schilderachtige dorpen!

We gingen dus naar een klein museum in Winkel. Nou dat “klein” was betrekkelijk.

De oppervlakte was dan misschien niet zo groot, maar het aantal tentoongestelde objecten was enorm. Indrukwekkend wat de familie Burger van het museum “Oude Tijden Herleven”  in de loop van de jaren had verzameld! Van oude stationaire motoren, stoommachines, brommers, fietsen, landbouwwerktuigen, kachels, oude technische boeken, kinderspeelgoed en een enorme verzameling naaimachines. We hadden tijd te kort om alles te bekijken.

Na dit museum konden we lopend naar de overkant waar in een grote loods van fa. Spaansen transportbedrijf een aantal prachtige oldtimer trucks met oplegger stonden. Enkele opleggers waren ingericht als grote luxe camper, zelfs één met een garage met zelfs grote een sportwagen er in. Indrukwekkend.

Daarna ongeveer een kilometer verder met onze auto’s naar de hoofdvestiging van fa. Spaansen. Het is een heel groot familie bedrijf. Wij gingen naar het museum, eigenlijk de oude boerderij (woonhuis van de oprichter), waar de geschiedenis van het bedrijf is te zien. Eerst werd in de oude huiskamer door één van de dames Spaansen een uitgebreid verhaal verteld over de geschiedenis van het bedrijf. Vader Bertus Spaansen kocht in 1946 zijn eerste vrachtwagen. Daarna hebben 9 van de 12 kinderen het bedrijf groot gemaakt. In het museum, heel veel herinneringen aan de geschiedenis van het bedrijf met foto’s krantenknipsels en het intact gebleven oude kantoor(tje).

Na het bezoek aan de fa. Spaansen de route vervolgd door schilderachtig Noord-Holland, terug naar ons eetcafé Halfweg in Ursem. Daar werd door een aantal mensen nog wat gegeten. Toon, bedankt voor de mooie rit. Greet en Jaap bedankt voor de organisatie. Het was alweer de laatste rit dit jaar.

 

Cor Klomp