Zondag 18 september

Rit georganiseerd door Greet en Jaap Kluft

Om 11.00 uur komen we bij elkaar bij restaurant Halfweg waar de koffie en warme appeltaart met slagroom voor ons klaarstaat. Het is een regenachtige dag en dat zal in de loop van de dag niet veranderen dus wij zijn niet met onze 91 jarige Buick gekomen maar lekker comfortabel in de Volvo.

De rit gaat via de Berkmeerpolder, altijd een prachtig stukje met zijn molens, richting Langereis naar Schagen.

Daar komen wij in een statige langhuisstolp waar het Museum Vreeburg in gevestigd is. Het is een rijksmonument. Wij worden welkom geheten door de voorzitter van het museum de heer Hans van Kampen. Hij is speciaal door Greet gevraagd om ons rond te leiden en dat heeft ze goed geregeld. Het is een genot om naar zijn uitleg en enthousiaste verhalen te luisteren. Het is een Boerderij- en Rijtuigenmuseum maar er is zoveel meer te zien. De stijlkamers met authentieke  meubelen, bedstede en kraamspullen. Prachtige kleding voor rouw en trouw, bloedkoralen en kappen met oorijzers.

De rijtuigen waaronder  boerenwagens, sjezen en  tilbury’s  worden zomers gebruikt in een folkloristische optocht op 10 donderdagen. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ook de terugtocht gaat via landelijke weggetjes door het mooie West Friesland naar Halfweg waar door de groep nog werd gegeten en nagepraat.  Het was een klein groepje maar de thuisblijvers hebben een mooie rit en prachtig museum gemist.

Henk en Tonny van der Veen