Jaap Lukenrit, 17 juli 2022

Soms zijn er van die dingen waar maar niet van komt. Zo waren we al jaren van plan de Jaap Lukenrit te rijden maar òf we waren op vakantie òf er was een feestje òf…. Maar dit jaar lukte het dan eindelijk. We vertrokken met een knalblauwe lucht naar Zwaagdijk Oost waar we Jaap en zijn rode brandweerwagen al bij het Dorpshuis zagen staan. Binnen was het lekker koel en stond er verse koffie en HAV gebak klaar, een beter begin van de dag bestaat er toch niet.

Nog maar net vertrokken (met 22 auto’s) voor de rit, kwamen we door het dorp Hauwert waar prachtige boerderijen en huizen staan. Maar eigenlijk gold dat ook voor een heleboel andere dorpen waar we doorheen reden. De stop was in Nieuwe Niedorp waar we ruim de tijd kregen om het Grootmoederstijd en Motoren Museum te bekijken. Beneden bij de motoren bleven de meeste heren uit het gezelschap ‘hangen’, de meeste dames gingen boven kijken wat ze nog herkenden uit hun eigen jeugd. Dat was nog heel veel al was het dan vooral uit het huis van oma.

Er was na afloop tijd voor een drankje en even bijpraten (uitgepraat raken we nooit) waarna we aan de tweede etappe begonnen. Zoals de hele route was het makkelijk: een goede beschrijving en Jaap Luken in zijn herkenbare voortuig vooraan in de ‘file’. We gingen naar Scharwoude waar het in de omgeving zeer bekende Pannenkoekenhuis Ootje Konkel ligt.

Daar was het nog even lastig om een keuze te maken uit het grote aanbod aan pannenkoeken, salades en vlees- en visgerechten. Want wordt het nou: Zoete Boffert, Skoftig Lekker, Are Biere, een Geitenbreier of een Zwemt Niet meer? Eigenlijk maakte het niets uit, het was allemaal even lekker!

Complimenten aan Jaap voor de mooie route, de leuke halteplaatsen en de duidelijke routebeschrijving. Wij hebben een vakantiegevoel overgehouden aan deze dag.

Gerard en Herma Doornekamp