Let op bij het gebruik van foto’s van het Internet!

Geachte HAV-leden,

Helaas zijn wij recent gewezen op het gebruik van foto’s van het Internet die niet rechtenvrij zijn. Een HAV lid zocht een geschikte foto bij een artikeltje voor op de HAV-site via Google en plaatste dat bij een bericht. Een bedrijf dat commercieel actief is op het gebied van zogenaamde stockfoto’s wist ons twee dagen na die tijd al te vinden. Een nogal dwingend schrijven sommeerde ons om meteen 125,- als schikking te betalen. Ondanks dat we de foto direct verwijderd hadden na dit verzoek, bleef het bedrijf bij de eis en dreigde direct met een rechtszaak.

Gratis-stockfotos

Omdat we als vereniging onze leden toch willen behoeden voor dit soort schadeclaims, heeft het bestuur besloten die confrontatie niet aan te gaan en te betalen. Het bestuur heeft ook besloten dat de kosten niet voor het lid zijn dat de foto geplaatst heeft. Maar om niet verder op kosten te komen, willen we als bestuur alle HAV leden die met enige regelmaat foto’s plaatsen op de HAV-site, dringend wijzen op deze mogelijke gevolgen. Gebruik daar waar het enigszins kan alleen eigen foto’s. Met 3800 oldtimers in ons bezit moet dat niet zo moeilijk zijn. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Tip voor het gebruiken van rechtenvrije foto’s: Als je met Google afbeeldingen zoekt, plaats je een zoekopdracht, vervolgens klikken op het tandwiel (helemaal rechts) en kies je voor ‘geavanceerd zoeken’. Als je dan onderaan bij ‘gebruiksrechten’ kiest voor de optie: ‘onbeperkt te gebruiken, te delen of aan te passen’, krijg je afbeeldingen die je onbeperkt mag kopiëren.

Alvast hartelijk dank!

Namens het bestuur,
Pieter Hof
HAV-media

 

 

Onze Hoffotograaf
Door | 2019-08-29T14:48:53+02:00 1 augustus 2016|De Hoffotograaf|