Jaarevenement HAV, 24, 25, 26 augustus 2018

Zoals gebruikelijk wordt het landelijk HAV-jaarevenement om beurten gehouden en georganiseerd door de regio’s in het laatste weekend in augustus.

Dit jaar heeft de vrachtwagengroep het evenement georganiseerd in Sint Michielsgestel (Noord-Brabant) in de Ruwenberg, een kasteel uit de 14e eeuw met een monumentale toren, een landgoed waar voldoende ruimte is om alle oldtimers en vrachtwagens te ontvangen. Het kasteel is o.a. door de Fraters van Tilburg in gebruik geweest als opvoedingsgesticht, maar heeft nu een functie als hotel, annex conferentieoord.

We werden op vrijdag 24 december in de Zwitserse Saurer Postauto uit 1955 van Mart Leek ontvangen met een goodiebag met diverse artikelen en naar keuze iets te drinken en een Bossche Bol.

De HAV heeft op deze locatie al eerder een jaarevenement georganiseerd en wel in 1971, dus alweer 47 jaar geleden. Hieraan deden destijds 31 deelnemers mee uit de vijf regio’s, met een aanlooprally en een concours d’ élégance op het landgoed ‘De Ruwenberg’. Tijden veranderen! Organisator was destijds de heer Hans Compter, nu nog steeds actief. Een en ander blijkt uit een oud clubblad waaruit Reyer Gerritsen als hoofdbestuurslid citeerde tijdens zijn welkomstwoord.

Tijdens het diner werd op een scherm een compilatie getoond van oude filmpjes en van foto’s van oldtimerritten en jaarevenementen van voorgaande jaren. In 2014 hebben twee deelnemers een monstertocht van ruim 27.000 km naar Beijing en terug gemaakt met een DAF T2400DP335 trekker uit 1967 met oplegger en een Volvo L475/07 uit 1964. Ook hierover werd het een en ander verteld en getoond.

Op zaterdag 25 augustus werd na de briefing gestart voor een rit van 100 km door de Meierij van ’s-Hertogenbosch over landelijke weggetjes naar Boxtel voor een lunch in het Classic Park aldaar, een dynamisch automuseum, waarvan de collectie grotendeels te koop is en daardoor regelmatig van samenstelling verandert. Hierna werd over binnenwegen koers gezet naar Veghel naar de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij, kortweg ‘SIEMij’ aan de Noordkade. Op het voormalige terrein van de Coöperatieve Handels Vereniging van 6,5 ha werden voorheen graanoverslag, veevoederproductie en legio andere activiteiten in opdracht van de aangesloten coöperatieve boerenverenigingen uitgevoerd.

Sinds 2013 bieden de hallen aan de grootste binnenhaven van Nederland onderdak aan diverse technische musea, culturele activiteiten w.o. een bioscoop, diverse horecagelegenheden, een grote foodmarkt en nog veel meer. Na een rondleiding over het uitgebreide terrein konden we weer naar de Ruwenberg rijden.

Wij danken de organisatoren van de vrachtwagengroep voor de organisatie van het HAV-jaarevenement 2018.

 

Foto’s van Ank de Boer, Peter Kuijvenhoven, een onbekende fotograaf, Jan Pothof en Herma Doornekamp

 

 

Het HAV jaarevenement in Noord, 26, 27 en 28 augustus 2017
Jaarevenement, 24 tot en met 26 augustus 2019
Door | 2019-08-29T13:15:07+02:00 26 augustus 2018|Landelijke Hav evenementen|