Jaarevenement, 27, 28 en 29 augustus 2021

HAV Jaarevenement 27-28-29 augustus 2021

In 2020 zou regio West het landelijke jaarevenement tijdens het laatste weekend in augustus organiseren. Het organisatieteam had al in het begin van het jaar afspraken met diverse partijen gemaakt en de routes samengesteld. Helaas zorgden de Corona-perikelen ervoor, dat alles in 2020 afgelast moest worden. In 2021 is het team bestaande uit Leo Koolhaas, Arie van der Burg en Hans Mol, reeds in maart j.l. met hernieuwd enthousiasme gestart met de nodige voorbereidingen en konden de afspraken met hotelaccommodatie en sponsoren gecontinueerd worden. Intussen zijn bijna alle deelnemers gevaccineerd en zijn regels enigszins versoepeld, maar we moeten ons nog wel houden aan de 1,5 meter regels. Verder zijn de deelnemerslijsten naar alle gelegenheden, die bezocht worden, volgens voorschrift verzonden.

Vrijdag 27 augustus

De deelnemers voor het gehele weekend werden op vrijdagmiddagmiddag vanaf  15.00 uur ontvangen in het Van der Valk Hotel  met ruime en moderne kamers in Vianen naast de autosnelweg A2. De ruim 60 auto’s en de 8 vrachtwagens konden op een afsluitbaar parkeerterrein royaal geparkeerd worden. We zagen oude bekenden komen, maar ook een aantal onbekende oldtimers. Oldtimers in een grote verscheidenheid in formaat, bouwjaar en land van herkomst. Bij de inschrijving mochten we het deelnemersschildje en het routeboek in ontvangst nemen. Het organisatieteam, bestaande uit Hans Mol, Leo Koolhaas en Arie van der Burg, draagt de Hollandse driekleur met rood, wit en blauw een warm hart toe en daarom staan zij op de voorzijde van het routeboek afgebeeld met respectievelijk hun rode Dodge Coupe uit 1948, de witte Jaguar XK140 uit 1956 en de blauwe Plymouth uit 1948.

De ontvangst met koffie en iets lekkers was in de grote New York zaal, zodat er op gepaste afstand, maar wel gezellig met alle bekenden ook uit de andere regio’s na een lange tijd weer bijgepraat kon worden. Na een welkomstwoord van Leo Koolhaas konden we vanaf 19.00 uur gaan genieten van een uitgebreide Live-Cooking buffet afgesloten met diverse soorten ijs.

Zaterdag 28 augustus

Op zaterdag had een aantal deelnemers zich in bij hun voertuigen passende kledij gehesen, zoals Jan en Fina van der Lip uit Hazerswoude in passende kleding bij hun Pontiac Chieftain uit 1932, de volledige familie Alblas met de kinderen Mees en Jelle in hun DKW F93 uit 1958, Els van der Horst met de Pontiac Catelina uit 1953 en Theo Vogelaar met dames met de A-Ford uit 1928. 

Zaterdag werd na het ontbijt en de briefing gestart voor een rit van ca. 130 km. naar het westen naar de Alblasserwaard over landelijke weggetjes naar de Graanbuurt aan de Doetseweg in Giessenburg langs het schilderachtige riviertje de Giessen voor de koffiestop. De Graanbuurt is een verzameling historische panden vol met unieke winkeltjes met eigen specialiteiten met memorabiliteiten en andere oude gebruiksvoorwerpen. Zeker interessant voor de gebruikers van de oldtimers.

Daarna reden we door naar Kinderdijk nabij de samenvloeiing van de rivieren de Noord en de Lek, waar we konden parkeren op het ruime parkeerterrein van de scheepswerf IHC om de lunch te gebruiken in het historische pand uit 1875 van het eetcafé-partycentrum De Klok, wederom met een grote museale verzameling van oude en nostalgische en antieke gebruiksvoorwerpen. In Kinderdijk staan niet minder dan 19 nog werkende molens. Het gehele gebied is een uniek gebied in de wereld, waar met behulp van het ingenieuze systeem van molens en gemalen de grond hier al eeuwen droog gemalen worden. Het gebied staat niet voor niets al sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.    

Na de lunch in Kinderdijk vervolgden we de rit langs de Lek over smalle maar mooie weggetjes en door pittoreske plaatsen zoals Streefkerk, Groot-Ammers, Liesveld met de Avonturenboerderij Molenwaard en het Ooievaarsdorp Liesvelt, Nieuwpoort, Ameide terug naar het Valk-Hotel in Vianen voor de koffie of een koel drankje. Onderweg zagen we o.a. een verzameling Mini’s en 2CV’s bij een kringloopwinkel. Voorafgaand aan het buffet nam Ben de Kok als voorzitter van de HAV het woord om het organisatieteam met echtgenotes te bedanken voor alle inspanningen om dit jaarevenement tot een succes te maken. Reyer Gerritsen bood als hoofdbestuurslid aan de echtgenotes een cadeaupakket aan. De HAV is opgericht in 1964. Twee oprichters waren aanwezig, w.o. Casper Astro. Hij  schetste nog even een beeld uit die beginjaren. Leo Koolhaas benadrukte vervolgens het belang van een verjonging van het ledenbestand in de toekomst en daarom werd de Henk Stam wisselbeker dit jaar uitgereikt aan een deelnemer met een zogenaamde youngtimer, de familie Keimpema met een Skoda Fabia uit 2005. Deze wisselbeker werd overigens recentelijk getraceerd dankzij een paar foto’s uit 2019!

De pechprijs was dit jaar voor de familie van Loenen uit Loosdrecht. De Cadillac Eldorado uit 1953 had de strijd gestaakt en moest door het bergingsteam opgehaald worden. De pechprijs bestond uit een jaarabonnement op het tijdschrift “Klassiek en Techniek”. Het eerstvolgende HAV-jaarevenement zal worden gehouden in Groningen in het laatste weekend van augustus, de maand van de oprichting. De rood-wit geblokte startvlag werd daartoe overhandigd door Leo Koolhaas aan Hans Rump. Deze startvlag had Leo kort daarvoor ontvangen van Leida Bruins van Oost. Hans beloofde om een mooi en afwisselend jaarevenement in het noorden te organiseren.

Vanaf 19.00 uur konden we hier weer gaan genieten van een uitgebreide Live-Cooking buffet afgesloten met diverse soorten ijs en een gezellige avond.

Zondag 29 augustus

De rit van zondag leidde ons na het ontbijt en de briefing vanuit Vianen naar het oosten, een rit van ca. 100 km. Naar de Neder Betuwe, het polderlandschap en bosgebied tussen Culemborg en Geldermalsen. De rit was bijzonder afwisselend en leidde ons over smalle binnenwegen langs de Linge door diverse pittoreske plaatsen en plaatjes zoals Beesd met een 2CV-specialist “Chateau Deux Chevaux”, Beemd, Geldermalsen, Tricht naar het landgoed Mariënwaerdt voor de koffiestop. Het landgoed bestaat uit weiden met Lakenvelder koeien en ooievaars, akkers, boomgaarden en moestuinen en wordt door de eigenaar zodanig beheerd, dat het karakter volledig behouden blijft. Na deze stop wordt nog koers gezet naar Oranjestad Buren en verder naar de Lekdijk.  We komen langs de beeldengroep “De dijk ging op de schop”. Deze beeldengroep herinnert aan de afronding in 2000 van de verzwaring van de Lekdijk na de wateroverlast in 1995. De beeldengroep bestaat uit twee kleine mensen die naar een enorme schop kijken. Dick Matze heeft hiermee tot uiting willen brengen hoe zwaar de strijd tegen het water is.

We rijden verder langs de Lekdijk terug naar het hotel in Vianen voor de afscheidslunch. Tijdens deze afscheidslunch was er nog een verrassing voor één van de jongste deelnemers, Mees Alblas. Hij werd de volgende dag negen jaren oud en werd dus aan tafel verrast met een toetje met ijsfontein, waarop de gehele zaal hem spontaan toezong.

Bij het afscheid werden we nog verrast met een gerberaplant van ons HAV-lid Freek van der Velden, waar we buiten het seizoen de koffiekletsbijeenkomsten mogen organiseren en een Calathea-plant van Bunnik Creations.  

Het was al met al een gezellig weekend met een aantal boeiende en interessante bezoeken en mooie uitgezette routes. 

Wij danken de organisatoren van de regio West voor de organisatie van het HAV-jaarevenement 2021.

 

Tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven

Foto’s: Peter Kuijvenhoven, Els v.d. Horst en Ank de Boer

 

Nieuwe leden 2020
Beurs Leek, 8 tot en met 10 oktober 2021
Door | 2021-09-02T19:14:27+02:00 31 augustus 2021|Landelijke Hav evenementen|