Laden Evenementen

Hou 25 april 2020 alvast vrij in de agenda: op die dag vindt een exclusieve rit plaats met vooroorlogse auto’s dwars door de Zuiderwaterlinie. In Heusden, Geertruidenberg en Willemstad komen Brabantse gezelligheid en klassieke auto’s bij elkaar. Eindpunt Steenbergen staat bol van festiviteiten rond historische schepen, auto’s, motoren, fietsen en koetsen.  

Over historische verbindingswegen rijden vooroorlogse auto’s van vestingstad naar vestingstad. Niet alleen klassieke auto’s ontdekken de Zuiderwaterlinie, ook meerdere historische schepen varen op dezelfde dag een eigen route richting Steenbergen. Bezoekers zonder schip of auto kunnen aansluiten bij de activiteiten in een van de deelnemende vestingsteden. Vanaf 25 april 2020 is een uitgebreide route beschikbaar voor alle liefhebbers die zelf de Zuiderwaterlinie met de auto willen ontdekken.   

1 linie, 11 vestingsteden, 1001 ontdekkingen   

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water.   

Om vijandelijke troepen uit het Zuiden tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Tijdens de Vestingstedenroute ontdek je een groot deel deze prachtige Brabantse regio.  

 Geschiedenis komt tot leven   

Het programma ziet er als volgt uit:  

  • 10.00 uur – Drunen: start van de rit.
  • 10.30 uur – Heusden: de auto’s rijden dwars door de vestingstad.
  • 11.15 uur – Geertruidenberg: de auto’s worden feestelijk onthaalt op de markt.
  • 14.00 uur – Willemstad: de auto’s zijn te bewonderen bij de haven.
  • 15.30 uur – Steenbergen: een spectaculaire finish van de autorit. 

Steenbergen ademt mobiel erfgoed op 25 april 2020  

Vanaf 11.00 uur vinden in Steenbergen allerlei leuke activiteiten rond historische auto’s, schepen, koetsen, fietsen en motoren plaats. Zo liggen aan de kade een paar prachtige schepen. Iedere 10 minuten vaart een historisch schip de haven binnen. Op de kade wordt muziek gemaakt en bezoekers kunnen met koetsjes vestingstad Steenbergen ontdekken. Stadsherauten nemen wandelaars mee door de stad en vertellen over de rijke geschiedenis. De imposante Sint-Gummaruskerk is te bezichtigen. Op de markt is een tentoonstelling van klassieke auto’s, fietsen en motoren. En op verschillende manieren worden verhalen verteld over de Zuiderwaterlinie, de rol van Steenbergen en de invloed van de linie op de infrastructuur. De kers op de taart is de finish om 15.30uur op de markt. Kortom een dag vol plezier!

Organisatie  

Vestingstedenroute Zuiderwaterlinie wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC), in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en het Mobiel Erfgoed Centrum. Ook na 25 april 2020 kan iedereen blijven genieten van de prachtige historische wegen en de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie; de routes blijven beschikbaar. 

Bekijk ook www.zuiderwaterlinie.nl/vestingstedenroute.