Franse iconische automobielen in het Louwman Museum: Elektrische auto uit 1905: “Niets nieuws onder de zon!”

Het Louwman Museum in Wassenaar herbergt niet alleen een omvangrijke permanente collectie van 275 historische automobielen en automobilia,  maar organiseert ook regelmatig wisseltentoonstellingen. Zo ook in het voorjaar van 2020, toen in een separate zaal een unieke collectie van 7 automobielen uit de beginjaren uit de periode van 1878 tot 1911 van de paardloze rijtuigen konden worden tentoongesteld. Deze zogenaamde “Automobiles Extraordinaires” waren afkomstig uit het nationaal automobiel- en toerismemuseum in Palais de Compiègne in Frankrijk.

Dit museum beheert een enorme collectie op het gebied van vervoer.

De oudste (1878) en zwaarste (2750 kg) van de 7 automobiele is de La Mancelle van Amédée Bollée., een gigantisch stoomvoertuig. Ook zijn er hele vroege producten van Hotchkiss, Leon Bollée, De Dion-Bouton, Renault o.a.  voorzien van een familiewapen op de portieren. Opvallend was, dat er door de Franse fabrikanten ook rekening werd gehouden, dat vrouwen hun hoed moesten kunnen ophouden tijdens de rit.

Verder opvallend is de Kriéger elektrische automobiel uit 1905 met elektromotoren in de voorwielen en loodaccu’s onder de voorbank en in de kofferruimte. In 1909 reden er twaalf exemplaren als taxi rond in Amsterdam:   “Niets nieuws onder de zon!”

Bijgaand een foto-impressie.

PS: Op het voorterrein kan met de oldtimer gratis geparkeerd worden.

Peter Kuijvenhoven.