Op zondag 22 mei 2022 werd er weer een toerrit door het Groene Hart in Midden-Holland verreden.

De rit van ongeveer 90 km. werd georganiseerd en uitgezet door het echtpaar Arie en Nel Verkade.

Er werd verzameld op het parkeerterrein van het wegrestaurant La Place bij De Meern, afrit 15 van de A12. Er was een goede opkomst, ook zagen we wat minder bekende auto’s en gezichten, ook uit omliggende regio’s.

Na het uitreiken van de routebeschrijving gingen we op weg richting Harmelen o.a. langs het herdenkingsmonument Treinramp Harmelen. De weergoden werkten goed mee. We reden langs kasteel De Haar naar het open gebied van Midden-Holland door pittoreske dorpjes zoals Wagendijk, Gerverscop, Reijerscop, Montfoort, Achthoven langs diverse riviertjes en kanalen zoals de Leidsche Rijn, de Oude Rijn, de Hollandse IJssel naar IJsselstein langs de Gerbrandytoren naar de Lek. Dit is de zendmast nabij Lopik met een hoogte van 372 m., gebouwd en in gebruik genomen in 1961. Deze  zendmast verzorgt FM-radio- en televisie-uitzendingen en verbindingen voor telecommunicatie en dataopslag. Tevens wordt deze mast met behulp van een aantal kabels en lampen elk jaar opgetuigd als grootste kerstboom van Nederland.

Hierna voerde de tocht lans de Lek richting Schoonhoven naar de Krimpenerwaard in de provincie Zuid-Holland. In deze zilverstad hebben we een koffiestop ingelast.

Na de koffiestop reden we nog door de schilderachtige plaatsen Haastrecht, Vlist langs het kronkelige riviertje de Vlist en tot het historische sluisje Goejanverwelle, bekend vanwege de aanhouding in 1787  van Wilhelmina van Pruissen, de vrouw van stadhouder Willem V door de Patriotten uit Gouda.  Vervolgens nog langs de Hollandsche IJssel over de Enkele Wiericke (verbinding met de Reeuwijkse Plassen) naar het eindpunt “De Dijketelg” in Papekop om nog gezellig met een hapje en een drankje nog na te genieten van een boeiende en afwisselende rit door het Hollandse Midden.

Wij danken Arie en Nel Verkade voor de het uitzetten van deze  boeiende en afwisselende rit en de fijne en mooie dag, zodat wij weer van het gebied het Hollandse Midden konden genieten.

Foto’s en tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven.