Dit is een bijdrage van Herma Doornekamp

West, Rit, 30 juni 2019

West, zondag 30 juni 2019

Op zondag 30 juni 2019 werd er een rit over de Zuid-Hollandse eilanden georganiseerd en uitgezet door René van Bever. We verzamelden in de rustieke boomgaard rondom  “De Koffieleut”  aan de Lodderlandsedijk, een smal weggetje tussen Rockanje en Tinte. In een grote boerenschuur is hier een verzameling van oude huishoudelijke maar ook tuinbouwvoorwerpen bijeengebracht. In deze omgeving van Tinte op het eiland Voorne-Putten zijn namelijk veel tuinbouwbedrijven gevestigd, die onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden zagen in het Westland. Een aantal jaren geleden konden wij met de oldtimers door het tomatenbedrijf van de oorspronkelijk uit Honselersdijk afkomstige  Familie Zwinkels rijden. Mevrouw Zwinkels gaf een kleine rondleiding en vertelde wat over haar “ouwe meuk”    We zagen verzamelingen oude koffiemolens, oude meubelen, keukengerei, maar ook diverse oude tuinbouwgereedschappen, zoals zogenaamde tomaten(sorteer)hobbels, bascules en ook zogenaamde verwarmings-”ploffers” van Priva uit De Lier……… Mevr. Zwinkels is opgegroeid in een tuindersgezin in Poeldijk, nabij het tuindersgezin van de moeder van Leonie.

Na het interessante bezoek en de koffie reden we over de Lodderlandsedijk langs het museum “In de Halve Maen” met verzamelingen kruidenierswaren, blikken, tabaksartikelen en hoeden door het buitengebied naar Hellevoetsluis door de stadspoort langs het Nationaal Brandweermuseum (met o.a. een authentieke Ahrens Fox uit Rotterdam) naar het havenhoofd aan het Haringvliet. Vervolgens over de Dammenweg naar de vissersplaats Stellendam op Goeree Overflakkee en via de pittoreske plaatsen Dirksland en Sommelsdijk/Middelharnis naar Den Bommel met het gelijknamige standbeeld van Ollie B. Bommel of Heer Bommel , hoofdfiguur uit de Tom Poes-stripreeks, bedacht door Marten Toonder . Hij verplaatste  zich in een T-Ford achtige Oude Schicht.

Hierna volgde de route de parallelweg naast de N59 langs de vrijgrazende heckrunderen en wilde fjordenpaarden aldaar naar het Hellegatsplein  voor de  lunch bij het strandpaviljoen “De Banaan”.

Na de lunch werd over de Haringvlietbrug koers gezet naar de Hoekse Waard om daar over weggetjes door de landerijen aldaar  via Schenkeldijk, Zuid-Beijerland en Piershil te rijden naar de veerpont  Nieuw-Beijerland-Hekelingen over het Spui naar Spijkenisse voor de afsluiting van de rit bij McDonalds.

Al met al een mooie rit over de Zuid-Hollandse eilanden met dank aan René van Bever voor het uitzetten en organiseren van deze rit.

Peter Kuijvenhoven

Deel deze pagina op uw sociale media
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.